Prostreno.cz

Vitamin D snižuje příznaky astmatu u dětí i dospělých

Astma není žádná legrace, i když ho někteří poněkud zlehčují. To, že ho dnes nemáte, zdaleka ještě neznamená, že se to zítra nemůže změnit. A právě proto je třeba chodit na slunce a jíst více obilných vloček, tuňáka a mandlí!

Zatímco v minulém století se na astma pohlíželo jako na závažný zdravotní problém takřka neslučitelný s prožitím normálního života, dnes je situace diametrálně jiná. Toto zánětlivé onemocnění dýchacích cest patří mezi „běžný“ problém, jehož výskyt v populaci neustále strmě stoupá. Kupodivu se nikdo ani nepozastavuje nad tím, že astma je nejčastější chronickou chorobou dětského věku.

Špatně se ti dýchá? Žádný div

Co z jinak a zastarale zvané záduchy dělá „normální“ moderní svízel, to jsou zřejmě příčiny, kterým se jde vyhnout jen stěží. Ostatně, kromě genetických dispozic se astma může vyvinout kvůli stresu, znečištěnému životnímu prostředí, klimatickým vlivům, alergii nebo kouření. Jeho vzniku ovšem nahrávají i jiné faktory, které zahrnují chloraci v plaveckých bazénech a koupalištích, chemické složky v kosmetických produktech nebo často prodělávané virózy.

U člověka se podle lékařů může projevit naprosto kdykoli, a to bez ohledu na věk či pohlaví. A možná právě proto se klade důraz na správný jídelníček, zejména tedy adekvátní příjem vitaminu D. Když už se s nárůstem astmatu nedá nic dělat, právě on při něm alespoň dokáže ulevit. Jak je to možné?

Jedna látka, mnoho účinků

Nedávno se na zahraničním serveru s názvem Natural News objevila studie, jejíž poznatky zmiňují, že vitamin D působí silným protizánětlivým vlivem. Jeho schopnost potlačit zánět odpovědný za omezení dýchacích cest a vznik obtížného dýchání z něj pak dělá dostupný lék na zmíněné onemocnění. Závěry publikovaného výzkumu rovněž sdělují, že tato živina nejenže podstatně snižuje četnost a závažnost záchvatů, ale obecně funguje i jako prevence astmatu, a to i v raném dětském věku. Že by tudy vedla cesta?

Slunce jako lékař

Vitamin D se dá pohodlně čerpat z neomezeného zdroje – slunečních paprsků. Vědci se domnívají, že už po deseti minutách hřejivého působení dochází k jeho samovolné a přirozené výrobě. Procházka venku má tedy skutečně ozdravný potenciál! Nicméně zásobárnou této „anti-astmatické“ živiny jsou samozřejmě i doplňky stravy a určité potraviny. Na nákupní seznam si tedy nezapomeňte připsat také tuňáka, sardinky, červené maso, vejce, droždí, mandle, žampiony, hovězí játra a ovesné vločky.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat