Prostreno.cz

Bršlice je vynikající divoké koření

Typická jarní bylinka, která je tak tvrdohlavá, že když se rozroste, už se jí nezbavíte? To je bršlice. Proč se jí říká kozí noha a z jakého důvodu byste ji měli zpracovat ve své kuchyni?

Hezčí počasí láká k procházkám do lesů, parků a zahrad. Rozhlédněte se kolem. Pod nohama vám jistě roste planá zelenina, které se lidově říká ptačinec nebo žabinec. Jinak je to bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria). Listy totiž svým tvarem připomínají otisk kozího kopýtka. Bršlice kvete již od května, proto si ji v současných dnech můžete užívat plnými doušky.

Po zimě dodává vzpruhu

Tenhle „otravný plevel“ má dlouhou historii. Ve středověku se pěstoval jako potravinová plodina a léčivá bylina s účinky proti dně (odstraňuje kyselinu močovou). Všechny části rostliny jsou antirevmatické, diuretické a sedativní. Bršlice dělá dobře postiženým artritidou a těm, kdo se potýkají s poruchami močového měchýře a střev. Lidé si ji cení pro velký obsah vitaminu C a minerálních látek. Odkyseluje tělo, zbavuje ho nadbytečné vody, zevně se používá jako obklad na popáleniny, bodnutí a drobné rány.

Co s ní?

V kuchyni slouží jako divoké koření a zelenina. Mladé listy se zpracovávají jako špenát, pak taky na pesto, saláty nebo jídla z jednoho hrnce. Kozí noha se uplatňuje i v bylinkovém másle, polévkách, smoothies, likérech a limonádách. Je zkrátka univerzální každým coulem. Její pikantní chuť připomínající karotku ale není pro každého. První sousto většinu lidí odradí. Je to jako s olivami. Napoprvé si o nich nemyslíte nic dobrého, ale když jim dáte druhou šanci, zamilujete si je. No a stejně to funguje i u bršlice.

Mladé listy jsou nejlepší

Proto si ji nasbírejte ještě dřív, než rostlina přijde do květu. Ostatně, lze ji zamrazit i usušit. Nejlepší je ale pochopitelně čerstvá, třeba jako pesto, jež se přidává k masu a těstovinám, ale také si ho můžete namazat jen tak na chleba.

Větší šálek mladých lístků bršlice (starším se vyhněte, už nejsou tak dobré) opláchněte, nechte okapat a vhoďte do mixéru. Přidejte 100 ml kvalitního, zastudena lisovaného slunečnicového nebo olivového oleje, sůl (podle chuti), pár oříšků (slunečnicová, dýňová, kešu, para a podobně), kapku citronové šťávy a stroužek česneku. Umixujte dohladka, pesto nalijte do čisté sklenice a zalijte ho olejem. Tohle olivové „víčko“ pesto oddělí od vzduchu a tím se prodlouží jeho trvanlivost. Uchovávejte v lednici.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat