Prostreno.cz

Příznaky nedostatku podstatných enzymů

Bez nich tělo nefunguje. Enzymy určují povahu i rychlost chemických reakcí a mají toho na starosti víc než dost. Jak poznáte, že vám chybí? Signálem jsou potíže na toaletě, u stolu i na váze!

Trávicí enzymy hrají zásadní roli při rozkladu jídla a zároveň i optimálním fungování trávicího systému. Ačkoli tělo si ty přírodní produkuje samo (velké množství se uvolňuje z pankreatu a je zapojeno do celé řady procesů od ovlivňování hormonálních hladin po výrobu energie), většina trávicích enzymů organismus přijímá prostřednictvím stravy, konkrétně ovoce a zeleniny. O jejich poslání a důležitosti není pochyb. Poznáte ale, jestli jich máte dostatek? Pozor na varovná znamení!

Trávicí problémy

Příznaky nedostatku enzymů se obvykle objevují ve střevech. Projevem bývá plynatost, pálení žáhy, zácpa, ale i nadýmání a bolesti břicha. Ve stolici se často objevuje nestrávené jídlo – tělo není schopné potraviny rozkládat, živiny se špatně absorbují.

Potravinová intolerance

Když tělo nedokáže vytvořit dostatek enzymů, objevuje se intolerance na potraviny, která jde ruku v ruce nadýmáním, migrénou nebo kožními a respiračními potížemi. Proto se taková nesnášenlivost často označuje jako nedostatek enzymů. Typ dané potraviny pak závisí na typu enzymu, který tělu chybí.

Nárůst hmotnosti a obezita

Pokud jste vynechali sladké nápoje, tučné a smažené jídlo plné sodíku, a přesto vaše tělesná hmotnost stagnuje, ba co víc, narůstá, opět může být příčinou nedostatek enzymů. Hrají totiž roli v tom, kolik tuku se přemění na palivo a energii.

Slabší imunitní systém

Ve střevech je asi 70 % buněk imunitního systému. Když střeva fungují na plný výkon, zastávají funkci bariéry proti virům, bakteriím a patogenům. Špatné trávení a vstřebávání živin vinou nedostatečné produkce enzymů má vliv na zdraví střev a tím pádem i imunitního systému.

Únava

Únava je často plošným a obecně udávaným příznakem řady nepříznivých zdravotních stavů a týká se i problémů s enzymy. Nezřídka je objevuje jako první varovný signál, stejně jako nízké sebevědomí a úzkost z toho, že tělo nefunguje tak, jak má. Zácpa, nadýmání a snížený fyzický výkon na psychické pohodě skutečně moc nepřidává. Počítat se tak dá i s výkyvy nálad.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat