Prostreno.cz

Teenagerům může pití kávy uškodit

Má vaše dítě rádo kávu? A víte, že do jeho plnoletosti by mělo pít pouze jeden šálek denně, protože jinak mu hrozí odvápnění kostí, ztráta chuti k jídlu nebo porucha pozornosti?

Nápoj, který se konzumuje po celém světě ve velkém? Tím je bezpochyby káva, které se vypijí zhruba dvě miliardy šálků denně. Za to, že si ji můžeme dopřávat, děkujme pěstitelům kávových zrn, kteří jich ročně vyprodukují bezmála osm milionů tun. Káva není jen vyhledávaným občerstvením dospělých, během posledních desetiletí si ji oblíbili i dospívající. Zatímco některým jednoduše chutná, jiní ji využívají jako povzbuzující studijní doping. Nemůže jim ale ublížit? Jak už to bývá, každá mince má dvě strany!

Nic se nemá přehánět

Že jmenovaný voňavý životabudič obsahuje kofein, to ví asi každý. Tuto psychoaktivní sloučeninu jako „bezpečnou“ látku uznává i americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Odborníci působící v této organizaci však upozorňují na to, se musí „užívat“ s mírou, což je v případě potomků do 18 let jeden denní šálek kávy. Nadměrné dávky mohou mít pro teenagery, jejichž těla stále procházejí stadiem vývoje, vážnější následky. Konkrétně jaké?

Ponocování je to nejmenší

Americká psychologická asociace varuje, že nadbytek jmenovaného stimulantu negativně ovlivňuje pozornost, náladu a chování. U citlivějších jedinců se prý může objevit také úzkost, podrážděnost a nervozita. V sázce je dále nespavost, neboť kofein mění účinky hormonu melatoninu, který navozuje ospalost. Tedy mimo jiné, protože zároveň stimuluje sympatický nervový systém, jenž hraje hlavní roli v potlačování hladu a pocitu sytosti, což vede ke ztrátě chuti k jídlu. Mírně kyselá chuť černého zlata zvyšuje i riziko zubních kazů. Situaci zhoršuje přídavek cukru, který podporuje růst bakterií škodících dentálnímu zdraví. Negativ je tu však více.

Zřejmě i kosti v ohrožení!

Dávky kofeinu převyšující ten jeden zmíněný denní šálek způsobují dospívajícím úbytek kostní hmoty, jelikož se jejich vinou vylučuje z organismu vápník a hořčík. Počítat se podle vědců musí i s pravděpodobností arytmie a pálením žáhy. Tento stimulant si příliš nerozumí ani s některými užívanými léky, zejména těmi na astma. Jako by toho už tak nebylo dost, ve vzduchu visí i závislost.

„Protože kofein je droga, mohou na něm být teenageři závislí a trpět klasickými abstinenčními příznaky, jako je nevolnost a bolest hlavy. Nabádám tedy všechny rodiče, aby jeho příjem u svých dětí důsledně sledovali. Obsahuje ho totiž nejen káva, ale i čaj, hořká čokoláda a energetické nápoje,“ zdůrazňuje americká výživová poradkyně Lisa C. Andrews.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat