Prostreno.cz

Není chleba jako chleba. Vyberte ten zdravý

Jaké přednosti má celozrnné pečivo? A je vážně nutné kupovat výhradně jen to bezlepkové, když netrpíte celiakií?

Jídlo, které je naprostým potravinovým základem většiny domácností? Jednoznačně chleba! Ovšem kde jsou ty doby, kdy byl v obchodě k mání jen jeden jediný. Dnes má mnoho podob, tvarů, velikostí a chutí. Špaldový, bezlepkový, celozrnný, kváskový –⁠ to jsou jen některé druhy stále se rozrůstajícího pekárenského sortimentu. Je snad jeden lepší než druhý? A jak vůbec vybrat ten správný?

Věnujte pozornost výživovým hodnotám

Co je při nákupu zřejmě nejdůležitější, to je studium štítku s výživovými údaji, myslí si odborníci. Ovšem! Pokud se dočtete, že ten či onen chléb obsahuje například pět gramů vápníku a dva gramy vlákniny, možná si jen stěží představíte, co to znamená v celodenní stravě. Proto experti radí soustředit se spíše na hodnoty odpovídající stogramové porci, jež jsou podle nich lépe pochopitelné. Třeba vám pomůže informace, že jeden krajíc váží průměrně 50 gramů.

Dobrá zrna –⁠ celá zrna

Poněkud abstraktním pojem může být i zmínka o tom, že je daný produkt celozrnný. Co to vlastně znamená? Pečivo vyrobené z celých zrn má mnoho zdravotních výhod, a to včetně podílu neporušených minerálů, vitaminů, antioxidantů a nerozpustné vlákniny. Konkrétně vláknina je vítaným spojencem, neboť podporuje harmonický střevní mikrobiom a pomáhá odstraňovat odpadní látky z organismu. Řada lidí má této živiny nedostatek, proto je konzumace celozrnných potravin krok správným směrem.

Pozor na cukr

Možná se cukru snažíte vyhýbat úplně, možná ho jen omezujete. Ovšem i on bývá záludnou přísadou. A to je další důvod, proč si v obchodě chvíli „postát“ a pročíst si údaje o obsažených látkách. Možná byste se divili, kolik zbytečných sladidel se do některých pekárenských produktů přidává!

Jak je to s lepkem?

Lékaři zastávají názor, že pokud netrpíte celiakií, není nutné lepek považovat za nepřítele. Z názvu je patrné, že jeho významnou vlastností je lepkavost. Právě ta je důležitá v mnohých obilných moukách, protože díky ní se vytvořené těsto dobře zpracovává. Při výrobě bezlepkového pečiva se podle některých odborníků využívají různé škroby, emulgátory a další látky, které tu zmíněnou lepkavost zaručují. Ovšem nejsou to zcela přírodní složky…

Zdroje: besthealthmag.ca, webstaurantstore.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat