Prostreno.cz

Vláknina pro zdraví a štíhlou linii

Vláknina je skutečný umělec – podporuje trávení, zasytí a podporuje při hubnutí. Které potraviny jsou na vlákninu obzvlášť bohaté? A kdy sáhnout raději po jídle bez vlákniny?

Přísně vzato je vláknina sacharid. Ale na rozdíl od ostatních sacharidů jako cukr nebo škrob ho tělo není schopno strávit a využít jako zdroj energie. Strava bohatá na vlákninu podporuje hubnutí, a chrání dokonce před rakovinou střev.

Co je vláknina?

Vláknina tiší hlad, aniž by tělu dodávala zbytečné kalorie. Protože lidský trávicí systém nedokáže vlákna rozložit a využít jako potravu. V žaludku tak slouží jako velkoobjemový vyplňující materiál. Vlákna nabydou a přispívají tak k pocitu sytosti, který vydrží déle, než po jednoduchých sacharidech jako je cukr.

Navíc přispívá vláknina k tomu, že při trávení jiných sacharidů se dostává cukr do krve jen pomalu. Díky tomu stoupá hladina cukru v krvi jen pomalu, což předchází nejen návalů, hladu, ale i vzniku cukrovky.

Vláknina podporuje trávení

Strava bohatá na vlákninu pomáhá nejen při hubnutí, ale podporuje i trávení a brání před zácpou. Nerozpustná vlákna vážou vodu ve střevech a přitom nabývají. Navíc během procházením střevy na sebou poutají i jedovaté látky a přispívají k jejich vyloučení z těla. To chrání střevní stěnu, protože příliš dlouhé trávení může orgán dráždit.

Dále vláknina funguje jako probiotika. To znamená, že slouží mikroorganismům přirozeně se vyskytujících ve střevech jako strava. Tyto střevní bakterie jsou extrémně důležité, protože udržují trávicí trakt fit a podporují přitom zpracování potravy. Na rozdíl k probiotikům jako přírodní jogurt nedodávají probiotické potraviny dobré bakterie, ale jejich stravu.

Potraviny bohaté na vlákninu

Je jedno, jestli chcete zhubnout, nebo ne, pro zdraví samotné se doporučuje jíst vlákniny hodně – minimální množství je 30 g denně.

Vlákninu najdete především v celozrnných výrobcích, luštěninách, ovoci, zelenině a salátu. Doporučenou denní dávku dosáhnete například třemi krajíci celozrnného chleba, jednoho banánu, jednoho jablka, 200 g brokolice, 250 g brambor a jednoho rajčata. Důležité je také denně vypít dostatečné množství vody.

Zdroj: Life line, healthline.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat