Prostreno.cz

Tajné vedlejší negativní účinky pivního moku

Jedno studené, orosené pivo po běhu, jízdě na kole nebo dlouhé túře bývá pro tělo i duši doslova spásou. Jen zasyčí! Jenže když je ho příliš, kladné stránky oblíbeného moku nahrazují negativní účinky. O čem se příliš nemluví, ale mělo by?

Český statistický úřad (ČSÚ) udává, že průměrný Čech vypije pět a půl piva týdně (1). „Tekutý chmel“ patří ke kultuře a je národní pýchou, ale jak už to tak bývá, při jeho pravidelné konzumaci existují klady a zápory, jež mají vliv na psychiku i fyzický stav těla.

Pozitivní benefity

Pivo snižuje riziko srdečních příhod, působí proti vysokému krevnímu tlaku a dodává sacharidy po fyzické aktivitě. Jelikož se vyrábí z obilných zrn, která obsahují polyfenoly, najdeme v něm ječný slad a chmel, kvercetin, epikatechin a kyselinu gallovou, díky nimž se udává, že občasně podané pivko chrání před poškozením buněk volnými radikály. Pochopitelně, že musí být konzumováno s mírou.

Játra v ohrožení

Výživoví poradci apelují, že tři a více půllitrů během 24 hodin už nahrává zvyšování rizika srdečních onemocnění a cévní mozkové příhody. Všechno přijaté pivo prochází játry, která alkohol štěpí a odstraňují ho z těla ven. Pokud však vypijete více alkoholu, než kolik játra zvládnou, může dojít k vážnému a nevratnému poškození buněk. To v průběhu času vede k chronickým, život ohrožujícím onemocněním, jako je hepatitida, tukové onemocnění jater a cirhóza.

Obezita

Ve srovnání s jinými alkoholickými nápoji má pivo obecně nižší obsah alkoholu a vyšší počet kalorií. To znamená, že lidé jej vypijí víc, protože si ze začátku nepřijdou tak opilí. Jenže s každým douškem do těla dostanou i prázdné kalorie (na jeden „kousek“ jich přijde 150 až 200) a sacharidy, což může vést k masivnímu přírůstku hmotnosti.

Tyto sacharidy vyžadují, aby pankreas produkoval inzulín a přeměňoval ho na glukózu. Jakákoli přebytečná glukóza se pak ukládá jako tuk, z čehož je odvozen výraz „pivní břicho“. Pivo navíc narušuje hladinu cukru v krvi a způsobuje falešný pocit hladu.

Nadýmání

Pokud máte citlivý žaludek nebo vaše tělo negativně reaguje na lepek, můžete si všimnout, že se po pivu nadýmáte. Je to proto, že je vyrobeno z ječmene nebo pšenice, které samozřejmě lepek obsahují. Tedy aspoň většinou. Světlý ležák bez lepku existuje, stejně jako nízkokalorické pivo. Obvykle to ale bývá na úkor plné a pro pivo charakteristické chuti.

Zdroje: (1) www.czso.cz/csu/czso/graf-spotreba-alkoholickych-napoju-na-1-obyvatele-v-ceske-republice, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8001413/ - zbytek článku





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat