Prostreno.cz

Podceňovaná meduňka má mnoho zajímavých vlastností

Kdekdo si myslí, že je meduňka lékařská dobrá jenom na spaní. Ale to je omyl! Vždyť léčí opary, kašel, nachlazení, bolesti hlavy i trávicí potíže. Zároveň zlepšuje paměť a minimalizuje menstruační křeče.

Meduňka náleží do čeledi hluchavkovitých. Stejně jako máta, s níž si ji lidé někdy pletou, patří mezi vůbec nejstarší léčivé bylinky. Do Evropy se dostala díky Arabům, a to už na samém počátku našeho letopočtu. Tehdy byla označována jako potěcha srdce, s čímž souhlasila i svatá Hildegarda z Bingenu, což byla uznávaná německá přírodovědkyně, lékařka, mystička a spisovatelka. Jaké schopnosti se meduňce přisuzují? O některých možná uslyšíte úplně poprvé.

Útlum všudypřítomného stresu

Meduňka má v dnešním uspěchaném světě skutečně nedocenitelnou hodnotu. Odborníci i příznivci lidového léčitelství se shodují v tom, že je mimořádným prostředkem na uklidnění celého organismu. Kromě toho, že zbavuje nervozity a úzkostí, léčí všechny orgány těla postižené stresem. Zároveň uvolňuje napjaté svaly, přičemž je výbornou uspávací medicínou, a to pro děti i dospělé.

Migréna si na vás netroufne

Migréna i „obyčejné“ bolesti hlavy nejsou jen nepříjemnou a obtěžující patálií, ale skutečným civilizačním problémem. Jsou však řešením jenom farmaceutické medikamenty, které se tak často spojují s nežádoucími účinky? Naštěstí ne. Od čeho je tu tahle voňavá potěcha srdce? Ať už ji budete užívat ve formě čaje, sirupu, likéru nebo octa, od bolehlavu uleví takřka okamžitě. Stejně jako od dalších neduhů...

Stop kašli i zažívacím obtížím

Meduňka obsahuje spoustu prospěšných látek, z nichž některé harmonizují trávení a zbavují plynatosti, nadýmání i nevolnosti, jiné jsou zase účinné při kašli a nachlazení. Ovšem to pořád není všechno. Tento podceňovaný poklad podle odborníků zlepšuje i kognitivní funkce, minimalizuje menstruační křeče a léčí opary. Povzbuzující účinek má i na imunitní a kardiovaskulární systém, zatímco působí proti anémii.

Zdroje: healthline.com, wikipedia.org, kneipp.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat