Prostreno.cz

Ananasová voda prospívá od hlavy až k patě

Ananas je tropické ovoce, které se u nás těší velké oblibě. Co se stane, když ho namočíte do vody a ve kterých chvílích se vám hodí ze všeho nejvíc?

Ananas je známý hlavně pro přítomnost enzymu bromelinu, který kromě jiného pomáhá v prevenci rakoviny, řídnutí kostí u žen a snižuje riziko žaludečních vředů. Jedlá část ananasu obsahuje průměrně 86 % vody, 10 % sacharidů, 1,2 % vlákniny, 0,3 % bílkovin a 0,1 % tuků. Energetická hodnota činí přibližně 200 kJ / 100 g syrové dužniny. Tohle tropické ovoce nakrájené na kousky se nesmírně hodí pro spojenectví s čistou perlivou či neperlivou vodou. Proč?

Recept, který nezklame

Ananasová voda nízkokalorická, doplňuje hydratační režim, oproti ovocným džusům a šťávám neobsahuje žádný přidaný cukr a navíc dobře chutná malým i velkým. Stačí zralý ananas pokrájet na kousky, zalít vodou a nechat louhovat. Hodinu, dvě, ale klidně i přes noc. Záleží, jak moc silného aromatu a účinků chcete dosáhnout. Nápoj lze doladit ledem, medem, bylinkami, kořením či citronovou šťávou. A proč ho vlastně pít?

Podpora imunity

Kromě toho, že ananasová voda je osvěžující a hydratační alternativou k čisté vodě, posiluje obranyschopnost. Je totiž skvělým zdrojem vitaminu C a manganu. Obě tyto složky hrají důležitou roli v imunitní funkci.

Protizánětlivé účinky

Enzym bromelin pomáhá při léčbě chronických zánětů a s nimi spojených symptomů. Ať už tedy trpíte na opakující se záněty zubů, močového měchýře, dutin či horních cest dýchacích, měl by se pro vás „máčený“ ananas stát pravidelnou součástí pitného režimu.

Bezproblémové trávení

Smažená, tučná, kořeněná, pikantní nebo exotická jídla dávají trávení pěkně zabrat. Pomozte mu. Ananas je nabitý přírodními trávicími enzymy, jež jsou užitečné při rozkladu potravin a živin. Mezi jednotlivými jídly pijte osvěžující vodu, organismus vám poděkuje.

Vedlejší účinky

Co se týče vedlejších účinků, tak platí, že plodenství ananasovníku chocholatého je velmi kyselé, což při nadbytku příjmu ananasové vody může způsobit pálení žáhy. Kromě toho se vyskytly případy, kdy bromelin interagoval s některými léky na ředění krve a antibiotiky.

Zdroje: Wikipedia.org, thehealthy.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat