Prostreno.cz

Při potížích s nespavostí sáhněte po třešních

Chystáte se k lékaři, aby vám předepsal léky na spaní? Zkuste nejprve třešně. Jeden jejich šálek vás uspí také! A ještě uděláte něco pro imunitu, cévy a trávení.

Přechodné potíže se spánkem trápí dle statistik třetinu české populace, s vážnými dlouhodobými problémy se pak potýká 10 až 15 procent jedinců. Nelze se tedy divit, že prášky na spaní patří mezi jedny z nejčastěji předepisovaných medikamentů a lidé za ně měsíčně zaplatí desítky milionů korun. Opravdu je tohle ale nejmoudřejší řešení a správný krok?

Následky, které nejsou žádné terno

Je pravda, že tato hypnotika člověka do říše snů rychle „doprovodí“. Ovšem za svou pomoc si nechají draze zaplatit. Některá léčiva mají na seznamu vedlejších účinků suchost v ústech, zácpu, změny chutí k jídlu, nesoustředěnost, úzkost a brnění v končetinách, na jiné si zase jejich uživatelé snadno vytvářejí návyk, jenž vyžaduje stále větší a větší dávky. V obou případech to celou situace jen komplikuje a zhoršuje, proto se na spánkové obtíže raději doporučují přírodní prostředky. O kterých jste slyšeli vy? A víte, že jsou mezi nimi i sladké třešně?

Záchrana, co roste na stromě

Ano, třešně mohou při nespavosti konat opravdové zázraky, protože obsahují melatonin. To je hormon, který řídí spánkové cykly i vaši bdělost. Pokud ho tělo neprodukuje v dostatečném množství, vede to k nechtěné bdělosti i častému nočnímu buzení. Bez ohledu na to, zda se rozhodnete pro třešně čerstvé či sušené, jakmile si jejich prostřednictvím zvýšíte hladinu zmíněného melatoninu, usnete jako Šípková Růženka. A pozor, nevylučují se ani produkty vytvořené z těchto lesklých plodů! Klidně tedy sáhněte po třešňové marmeládě, džusu, šťávě nebo povidlech. Ve hře jsou však i další zajímavé bonusy…

Blaho pro mozek, trávení i cévy

Šálek tohoto ovoce, jež se řadí mezi peckoviny, obsahuje něco kolem 70 kalorií. Protože vykazuje antioxidační působení, zmírňuje záněty i bolesti, přičemž čistí cévy a podporuje činnost jater i ledvin. Velice příznivý vliv má také na mozkové funkce a představuje prevenci Alzheimerovy choroby. Díky podílu vlákniny a vitaminu C zlepšuje i trávení a posiluje imunitu.

Zdroje: healthdigezt.com, medicalnewstoday.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat