Prostreno.cz

Jedlá krása pro potěšení oka i těla

Vypadá krásně a chutnají výborně. Navíc jsou velmi zdravé. Řeč je o jedlých květech. Že nevíte, které ochutnat? Poradíme vám!

Balkon nebo zahradu, kde by nic nekvetlo, si dokáže představit málokdo. A právem! Ale všechny ty barvy tady nejsou jenom aby přitáhly náš zrak. Vyplňují také jednu důležitou úlohu – lákají včelky a čmeláky, motýly a další brouky, aby rostlinu opylovali a ty mohly plodit jablka, rajčata nebo maliny.

Nejen jako dekorace

Mnoho květů můžeme ale ochutnat i my. Podle toho, o jakou rostlinu se jedná, můžeme použít v kuchyni okvětní lístky, nebo dokonce celou rostlinu. A to nejen jako dekoraci! Jejich sladkou až pepřovou chutí dodáte svým pokrmům úplně jiný náboj.

Stejně tak je využijete v přírodní domácí lékárně. Čaj z levandulových květů pomáhá například při potížích se zažíváním nebo při poruchách spánku, výluh z hlohu pomáhá údajně při tišení kašle a heřmánek to v podobě čaje dotáhl se svými účinky dokonce na regály supermarketů.

Jedlé, nebo jedovaté?

Jedlé květy najdete v každé kategorii rostlin. Jestli jsou jedlé bohužel pohledem nepoznáte. Pokud si chcete být jisti, měli byste se nejdříve přesně informovat, co máte k dispozici, než to sklidíte a zpracujete. A pokud jistotu nemáte, nechte květy raději jen na okrasu.

Pochutnat si můžete zpravidla na květech medvědího česneku, brutnáku, pohanky, sedmikrásek, černého bezu, jasmínu, lichořeřišnice, chrpy, levandule, pampelišky, krvavce, měsíčku, růže, rukoly, řebříčku, pažitky, tymiánu, fialek nebo cuket.

Naopak nejedlé, nebo dokonce jedovaté jsou například orlíček, brambořík, oměj, durman, náprstek, zlatý déšť, ocún, konvalinka, pryskyřník, bolehlav, komonice, rulík nebo rajčata.

Co s jedlými květy

Jejich použití je v kuchyni mnohostranné – čerstvé, sušené, syrové, vařené, sirup nebo želé, v octu nebo alkoholu… Bylinné a zeleninové květy zjemňují, květinové květy se hodí především do sladkých jídel a nápojů.

Pokud máte rádi sladké, můžete vyzkoušet kandované růžové nebo fialkové květy v dezertech nebo dortech. Domácí pralinky a čokoládu se hodí ochutit levandulí, růží, měsíčkem nebo chrpou. Nebo si připravte bylinkovou sůl a sušenky.   

Zdroj: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat