Prostreno.cz

Ledvinové kameny rozpustí ten správný čaj

Bolest při močení, nervozita, pocení, krev v moči nebo nepříjemný pocit v boku. Ledvinové kameny nikomu nic nenechávají zadarmo. Jak se proti nim bránit? Uvařte vodu na čaj a do hrníčku nasypte ten ve správné barvě!

Odhaduje se, že jeden z deseti lidí někdy v životě bude mít ledvinové kameny. Co si pod tímto pojmem představit? Ledvinový kámen je tvrdý předmět, který je vyroben z chemikálií v moči, často k jeho vzniku přispívá nadměrné pití kávy a sody. Existují přitom čtyři typy ledvinových kamenů: šťavelan vápenatý, kyselina močová, struvit a cystin. Jeden nepříjemnější než ten druhý. Kam zamířit, pokud máte podezření, že něco není v pořádku? Pochopitelně, že nejdříve ke svému obvodnímu lékaři, který vypíše žádanku dál (1).

Přítomnost kamenů potvrzuje ultrazvuk a rentgen

Ledvinový kámen může být ošetřen neoperačně či naopak operačně. Obecně přichází v úvahu drcení rázovou vlnou, v závislosti na typu to ale jde i ureteroskopií, perkutánní nefrolitotomií nebo nefrolitotripsií. Mezi běžné příznaky patří silná bolest v kříži, krev v moči, nevolnost, zvracení, horečka a zimnice, často je samotná moč zakalená, nezřídka i zapáchá. Ledvinové kameny nejsou nic příjemného, nicméně jistý druh čaje na ně má ty správné páky (1).

Jen zelená to může být

Zjištění vědců (2), která uveřejnil odborný časopis World Journal of Urology, dává naději všem, kteří se obávají o své zdraví. Tým výzkumníků z Francie a Velké Británie totiž uvedl, že zelený čaj má proti tvorbě ledvinových kamenů preventivní a ochranný účinek. Voda, do které je čaj namočený, pomáhá tělu produkovat moč, což usnadňuje uvolňování přebytečných minerálů, uvádějí vědci. Také naznačují, že se počítá i síla přítomných antioxidantů.

Zelený čaj ovlivňuje hladinu LDL špatného cholesterolu a působí proti kardiovaskulárním chorobám, může předcházet diabetu druhého typu, díky katechinům chrání neurony mozku, čímž snižuje riziko kognitivních poruch a neurodegenerativních onemocnění. Flavonoidy v něm obsažené zase působí proti zánětům (3).

Kdy je ten správný čas?

Navzdory výše uvedeným výhodám zeleného čaje je nejlepší nepít jej na prázdný žaludek. Pokud tak učiníte, pravděpodobně vás přepadne nevolnost, za kterou mohou třísloviny, které zvyšují tvorbu žaludečních kyselin.

Nejlepší je dopřát si zelený čaj mezi jídly, ne společně s jídlem, neboť by to mohlo narušit příjem železa. Pravda je taková, že lidé s nedostatkem tohoto minerálu by pro jistotu měli uvedený nápoj pít asi tak hodinu po jídle. Sluší se také uvést, že nadměrná spotřeba zeleného čaje vyvolává bolesti hlavy a nervozitu, kofein negativně ovlivňuje nástup a kvalitu spánku. Z tohoto důvodu si na jeho příjem v odpoledních hodinách dávejte zvýšený pozor.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5685519/, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/iju.13849, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2855614/, názor autora - zbytek článku





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat