Prostreno.cz

Ten libeček se ale nezdá

Že libeček pozvedne polévky na vyšší úroveň, to je známá věc. Málo se ale mluví o tom, že dokáže léčit angínu, problematické trávení i revmatické bolesti. Přidat si ho klidně můžete i do vany, zlepšíte si tím kvalitu pokožky.

Pěstujete si doma libeček, protože se skvěle hodí jídla? Možná netušíte, že tato bylinka nezlepšuje jenom chuť masových a zeleninových vývarů, salátů, omáček a marinád. Ona také podporuje zdraví! Dokládají to historické prameny, ze kterých vyplývá, že jako zázračný medikament byla využívána již v dobách antiky. O rozšíření po celé Evropě se zasadili mniši, kteří libeček pěstovali v klášterních zahradách. Velice si ho oblíbil i franský král Karel Veliký. Jaké má účinky a proč ho v kuchyni nikdy není dost?

Něco na angínu i trávení

Listy, stonky i kořen, který se vykopává na podzim, tedy právě teď. To všechno se k léčebným účelům používá. Bez ohledu na konkrétní část jde o účinné diuretikum, které „proplachuje“ močové ústrojí, zbavuje ho škodlivých látek a zlepšuje činnost ledvin. Poznatky četných vědeckých výzkumů se shodují i v tom, že tenhle voňavý krasavec obsahuje uklidňující látky, které snižují podráždění plic při respiračních chorobách a uvolňují hleny, přičemž tlumí bolest v krku způsobenou angínou. Tato bylina zároveň zastavuje záněty a přínosná je pro jedince s problematickým trávením. Schopností má ale více. Kterou vážně uvítáte?

Prášek na revmatismus, který ocení i srdce

Odborníci i příznivci alternativní medicíny se také domnívají, že uvedená rostlina čistí krev a detoxikuje celý organismus, což se hodí. Souběžně prý povzbuzuje oběhovou soustavu, představuje prevenci srdečních chorob a ulevuje pacientům s revmatoidní artritidou. U toho posiluje centrální nervovou soustavu, zesiluje imunitní reakce, urychluje hojení a zpravidelňuje menstruaci. Rovněž uvolňuje napětí svalstva a působí jako mírné afrodiziakum. Jemně roztlučený kořen smíchaný s trochou jakéhokoli oleje se přikládá na pigmentové skvrny. Nasekané listy si klidně přidávejte do koupele – můžete tím celkově vylepšit kvalitu pokožky.

Zdroje: www.cs.wikipedia.org/wiki/Libeček_lékařský





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat