Prostreno.cz

Borovicový pyl je právem superpotravinou

Tinktura, prášek či kapsle. Borovicový pyl každý rok dozrává v borových lesích a těší se ze statusu superpotraviny, se kterou by se však mělo zacházet obezřetně. Kdy pomáhá a kdy naopak škodí? Dejte si pozor na dávkování, jinak se se zlou potážete!

Mnozí o něm říkají, že je takovou „nutriční elektrárnou“, protože je nabitý vitaminy, minerály, antioxidanty a aminokyselinami. Borovicový pyl je k dostání v prodejnách zdravé výživy, podporuje hojení a chrání před celou řadu zdravotních problémů. Co všechno umí?

Podporuje imunitu

Borovicový pyl je adaptogen, tedy přírodní látka, která se používá ke zvýšení odolnosti těla vůči negativním účinkům stresu. Stimuluje imunitní systém, posiluje zdraví a zmírňuje bolest.

Stimuluje libido

Za poklesem sexuálního zájmu často stojí nízké hladiny testosteronu, primárně mužského hormonu, který ale v menší míře mají i ženy. Pokud jsou jeho hodnoty mizivé, libido si bere dovolenou – na neurčitou dobu. Prášek z borovice lesní naštěstí uvedený hormon obsahuje, takže užívání doplňků stravy s jeho obsahem může být prospěšné každého, kdo zatouží podpořit aktivitu svého milostného života. Před užíváním je ale vhodné se o dávkování poradit se svým lékařem, neboť hladina testosteronu by měla zůstat v určitém rozmezí. Není dobré ho mít málo, ale ani moc.

Zpomaluje stárnutí

Malá studie, jejíž závěry publikoval odborný časopis Oxidative Medicine and Cellular Longevity, odhalila potenciál borového pylu v boji se znaky stárnutí. Tento přirozený proces je prý díky zázraku z lesa zpomalen. Je to pro vás dobrá zpráva?

Léčí chronická onemocnění

Borovicový pyl vykazuje antioxidační a protizánětlivé účinky, což znamená, že je nápomocný při léčbě chronických zánětlivých poruch, jako je artritida, při které dochází k poškození chrupavky kloubu i kosti pod ní a k destrukci a deformaci kloubu. Je tu však jedna věc, na kterou by si všichni nadšenci měli dát pozor.

Možné vedlejší účinky

Borovicový pyl je přírodní látkou, což vyvolává domněnku, že se jedná o bezpečný prostředek sloužící k podpoře zdraví. Do jisté míry to pravda je, nicméně někteří jedinci se mohou při kontaktu s ním setkat s alergií, která se projevuje především kýcháním, kašlem, slzícíma a zarudlýma očima. Zároveň se uvádí, že by uvedenou superpotravinu radši neměly užívat těhotné a kojící ženy, ale ani děti a mladiství. Na toto téma totiž neexistuje příliš mnoho informací.

Zdroje: Wikipedia.org, verywellhealth.com, acaai.org





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat