Prostreno.cz

Už je čas z kořenky vytáhnout skořici

Čas zastavit nelze. V roce 2021 nastal astronomický podzim 22. září ve 21 hodin a 21 minut. Přichází čas teplých dek a plédů, esenciálních olejů a hřejivých jídel. Co si dát do difuzéru a na jaké koření se zaměřit? Podzim přivítejte skořicí!

Skořice je vlastně kůra, která pochází z různých druhů skořicových stromů. Mnoho lidí neví, že existují dva druhy skořice. Cassia a cejlonská, která je známá jako ta „pravá“. Cejlonská má lehčí a méně hořkou chuť. Ať už ji vyndáte z kořenky, nebo si koupíte voňavý olejíček, chybu neuděláte. V jakékoli podobě má léčivé účinky a je pro sychravé dny výborným společníkem! Co všechno umí?

Je antimikrobiální a protizánětlivá

Skořice obsahuje vysoké množství cinnamaldehydu, u kterého bylo zjištěno, že inhibuje růst různých typů bakterií, včetně E. coli a salmonely. Skořice je zároveň nabitá polyfenoly, typem antioxidantu, jež brání poškození buněk.

Snižuje hladinu cholesterolu

Skořice snižuje hladinu LDL (špatného) cholesterolu a také triglyceridů a naopak zvyšuje hladinu toho dobrého (HDL). I to je dobrá zpráva.

Předchází neurologickým poruchám

Vědci apelují, že skořice může pomoci předcházet Alzheimerově chorobě a demenci. Prý se tak děje díky cenným sloučeninám, jmenovitě cinnamaldehydu a epikatechinu.

Stará se o blaho střev

Skořice je užitečná jako prebiotikum, které podporuje růst prospěšných bakterií ve střevě. Tak si s její pomocí vylepšete chuť svého oblíbeného caffè latte, které je vedle cappuccina nejoblíbenějším druhem kávy nejen ve Velké Británii, ale i u nás.

Zabraňuje zubnímu kazu

Redukuje bakterie, které způsobují zubní plak a kazy, přispívá ke svěžejšímu dechu. Ano, i tohle je skořice! A kolik je jí tak akorát?

Měřeno na čajové lžičky

Odborníci se shodují, že vzhledem k různým odrůdám skořice, mechanismům podávání a velikosti porcí je obtížné doporučit konkrétní dávku. Orientačně se jedná o půl až jednu čajovou lžičku prášku denně. O její konzumaci se poraďte s lékařem, pokud užíváte léky na ředění krve, s nimiž může interagovat. To je způsobeno vysokými hladinami kumarinu. Počítejte také s tím, že skořice je alergen, tudíž není vhodná pro všechny.

Zdroje: drjohnlapuma.com, eatthis.com, comunicaffe.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat