Prostreno.cz

Odtučněné mléko možná není tak dobré, jak si myslíte

Pijete mléko s nízkým obsahem tuku, protože se domníváte, že díky němu nepřiberete na váze? Co když je to přesně naopak? Možná vám tento nápoj zvyšuje i pravděpodobnost diabetu!

Není to tak dávno, co bylo plnotučné mléko symbolem zdravé stravy. Jenže pak jeho pověst utrpěla bolavé šrámy a řada lidí začala upřednostňovat odstředěnou verzi. Na jednu stranu to zní logicky. Ostatně, nepovažujeme snad tuky za úhlavního nepřítele dobré kondice i štíhlých křivek, protože pořád slýcháme o tom, jak nám škodí? Nic však není tak horké, jak se uvaří. A nad mlékem s nízkým obsahem tuku se najednou stahují mračna. Co je na něm špatně?

Záležitost s vápníkem

Žijete aktivním životním stylem a můžete se navíc pochlubit i optimální hladinou cholesterolu? Pak k pití odtučněného mléka v podstatě nemáte žádný důvod. Tedy alespoň podle odborníků, kteří se přiklánějí k názoru, že pro zásobování těla vápníkem je mnohem výhodnější jeho „neochuzená“ podoba. K tomu, aby se zmíněný minerál dobře vstřebal, jsou totiž potřeba vitaminy rozpustné v tucích. A ty prý mohou lépe působit, dostanou-li se do organismu spolu s mlékem „poctivým“. Jsou tu však i jiná zásadní fakta, která by se měla brát v potaz.

Nečekaná prevence diabetu

Poznatky jisté zahraniční studie z roku 2016, které zveřejnil akademický žurnál Circulation, sdělují, že lidé konzumující vyšší množství mléčného tuku mívají v průměru o 46 procent nižší pravděpodobnost diabetu. I tato vědecky prokázaná skutečnost nestaví „dietní“ bílý nápoj do kdovíjak prospěšného světla. A je to vlastně s tím slibovaným hubnutím?

Mnoho dietního povyku pro nic?

Tvrzení, že plnotučné mléko způsobuje přibírání na váze, se vlastně vůbec nezakládá na pravdě. Ačkoli to zní jako jeden velký paradox, z mnoha výzkumů vyplývá, že jedinci, kteří ho pijí v rozumné míře, mají nejmenší pravděpodobnost, že je postihne břišní obezita. Tak si jednu jeho sklenku denně klidně dopřejte. Obsažené mastné kyseliny se dávají do souvislosti také s útlumem zánětů, lepší reprodukční schopností a omezeným rizikem rakoviny tlustého střeva.

Zdroj: delish.com, healthline.com, nih.gov






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat