Prostreno.cz

Proti cholesterolu povolejte každý den skořici

Špetka skořice dokáže vylepšit mnoho pokrmů. Co se ale stane s tělem, když ji budete konzumovat každý den?

Skořice je nejen oblíbená, ale přidáním do ranní kaše nebo odpoledního koláče nevylepšíte jenom jejich chuť, ale podpoříte i svoje celkové zdraví. Už staří Egypťané znali sílu tohoto koření a považovali si ho. Čím nám tedy může pravidelná konzumace skořice prospět?

Hladina cholesterolu

Pravidelná konzumace skořice má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu. Ve skořici obsažené látky jsou schopné enzymy, které tvoří cholesterol, brzdit a redukovat tak množství tuku v krevním oběhu. Jedna studie dokládá, že celková hodnota všech cholesterolů u účastníků výzkumu po užívání skořicových přípravků klesla.

Zdraví ústní dutiny

Možná víte, že skořice dokáže potlačit zápach z úst. Navíc ale umí předcházet zubnímu kazu, protože zabíjí bakterie v ústní dutině. Z několika celých skořic zalitých horkou vodou si jednoduše připravíte přírodní antibakteriální ústní vodu.

Hubnutí

Nejen sladká chuť skořice bez kalorií z ní dělá ideální přísadu jídel, pokud chcete zhubnout. Jedna studie také ukázala, že skořice dokáže zvýšit pocit sytosti, takže nemáte hlad. Tím předchází atakům hladu a pomůže dodržet zdravý dietní plán.

Demence

Jíst skořici každý den může podle další studie dokonce snížit riziko onemocnění demencí. Díky obsažené látce cinnamaldehydu, který ve spojení s epikatechinem zabraňuje tvoření takzvaných tauproteinů v mozku. Tyto proteiny jsou totiž považovány za původce alzheimerovy nemoci.

Trávení

Kouzelné koření je známé i pro svoje účinky podpory střevní mikroflory. Skořice pomáhá i při nadýmání a je pevnou součástí ajurvédského léčitelství. Svými účinky vyvolávajícími v těle příjemné teplo může denní konzumace podpořit i prokrvení a transport kyslíku, což je opět důležité pro správné zdraví žaludku a střev. Pozor ale na příliš velké množství! Ve větší míře může skořice způsobovat průjmy, podráždění kůže, nebo dokonce bušení srdce. Doporučená je proto dávka v množství maximálně dva gramy denně.

Zdroj: life line, eatthis





Celkem 20 komentářů

Jaromir
08.11.2021
Jo
Algert
02.11.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat