Prostreno.cz

Nadměrné pocení nohou vyřeší citron

Když se nohy potí až moc, žádné terno to není. Naštěstí je tu jedlá soda, citronová kůra, černý čaj a jablečný ocet! Které zbrani dáte přednost?

Máte stále vlhké nohy, proto si několikrát denně musíte měnit ponožky? Když doma chodíte bosi, zanecháváte za sebou mokré stopy? Zřejmě trpíte plantární hyperhidrózou neboli nadměrným pocením chodidel. A že za něj nesou odpovědnost ty neprodyšné teplé zimní boty, které nosíte? Možná ano, možná ne.

Stres a jídlo jako viník?

Lékaři upozorňují na to, že seznam příčin téhle šlamastyky může být poněkud delší. K hlavním aspektům, které zvýšenou tvorbu potu způsobují, podle nich patří hormonální změny, genetické dispozice, chronický stres, diabetes, nadváha, menopauza i nevhodná strava. Jak se s touto patálií, k níž se pojí i nepříjemný zápach a společenské rozpaky, vypořádat? Vsadit můžete na speciální přípravky z lékárny, ale pomoc nabízejí i domácí prostředky. Do kterých byste to vůbec neřekli?

Jedlá soda je k nezaplacení

Důvodů, proč mít doma jedlou sodu, existuje tolik, že snad nejdou ani spočítat. Věřte, nebo ne, trable s plantární hyperhidrózou mezi nimi nechybí. Jinak zvaný hydrogenuhličitan sodný má zásaditou povahu, proto je vítaným spojencem. Tak klidně dobrou polovinu sáčku nasypte do větší nádoby s teplou vodou a v lázni si máčejte nohy alespoň 20 minut. Následný pocit svěžesti a čistoty vás opravdu dostane.

Pomeranč a citron hlásí příchod!

O zdravotních benefitech citronu a pomeranče bylo řečeno už hodně. Už jste ale slyšeli o tom, že kůra těchto plodů dokáže nadměrnému pocení zatnout tipec? Stačí ji jen nechat řádně usušit a v mlýnku či mixéru rozemlít na jemný prášek. Tenhle „pudr“ nikdy nezklame!

Jablečný ocet se nezdá

Pokud se ve vašich zásobách ukrývá i jablečný ocet, jste zachráněni. S ním si nohy jednoduše namažte a po chvilce působení ho smyjte vodou. Stahuje totiž póry, čímž tuhle svízel udržuje pod kontrolou.

Černý čaj není jenom k pití

Ani porcovaný černý čaj se nemine účinkem. Přesvědčíte se na vlastní chodidla, jak skvěle obsažené třísloviny a jeho antiperspirační vlastnosti působí? Použitými sáčky si dolní končetiny jednoduše přejíždějte, rázem bude po starosti.

Zdroj: indiatimes.com, healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat