Prostreno.cz

Zelenina nebo ovoce? Tohle si lidé často pletou

Rajče. Mezi ovoce jej v roce 2011 zařadil Evropský parlament. Pořád ho máte za zeleninu? Nejste jediní. A taky se mýlíte i u jiných druhů z oblasti „ovozel“, jak se lidově ovoci a zelenině říká. Kam byste zařadili třeba takové fazole?

Okurka nebo lilek. Jasná zelenina! Ale co ostatní dary přírody? Tyhle dobroty jsou navzdory všeobecnému mínění předmětem chaosu!

Meloun

Meloun je z čeledi tykvovitých, a podobně jako další plody rostlin z této čeledi se tedy řadí mezi plodovou zeleninu. Stručně řečeno, meloun patří k plodům jednoleté byliny, ovocem tedy skutečně není.

Dýně

Z hlediska svého použití a specifické chuti mnoho lidí považuje dýni, tolik oblíbenou potravinu podzimu, za zeleninu. Na druhou stranu její výrazná oranžová barva a tvar ji přibližují spíše ovoci. Tak kde je pravda? Z botanického hlediska je dýně ovocem, neboť je plodem rostlin, které obsahují semeno či semena.

Fazole

Fazole jsou luštěnina. Tedy aspoň takhle si to myslíte. Jenže ouha, už v roce 1889 newyorský soudce Joseph Bradley rozhodl, že fazole z obchodního hlediska patří mezi zeleninu. Když se ale podíváme blíž, je to ještě složitější. Fazole lze klasifikovat třemi různými způsoby. Jejich dlouhé, provázkové části jsou klasifikovány jako ovoce, protože se vyvíjejí z květů. Moučná semena uvnitř jsou luštěninou a fazolové klíčky, jež jsou oblíbenou surovinou asijské kuchyně, patří právě mezi zeleninu.

Hrách

Ano, hrášek je na tomto chaotickém seznamu také, a to ze stejných důvodů jako fazolový bratranec. Zelené tělo hrášku a zaoblená semena jsou ovoce a luštěnina. Ale ty šťavnaté výhonky zeleného hrášku, jež báječně chutnají hlavně restované, bývají klasifikovány jako zelenina.

Batáty

Batáty patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny, ačkoli někteří jedinci si je pro jejich barvu a sladkou chuť pletou s ovocem. Sluší se uvést, že batáty nejsou botanicky příbuzné pravým bramborám, ačkoli obě zmiňované potraviny původem pochází ze Střední Ameriky.

Vinná réva

I když je hroznové víno oficiálně ovoce (ve skutečnosti patří mezi bobule), vinná réva je rostlinou, jež se považuje za zeleninu. Listy se totiž dají konzumovat.

Zdroje: thrivecuisine.com, wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat