Prostreno.cz

Muškátový oříšek je studnicí zdraví

Bolavé svaly, chronické záněty, rozhozené trávení nebo nespavost. S tímhle vším si muškátový oříšek hravě poradí! A navíc je úžasným kosmetickým prostředkem, který zpomaluje tvorbu vrásek.

Muškátový ořech je plodem stálezeleného stromu muškátovníku vonného. Stopy jeho původu vedou k tropickým indonéským ostrovům, takže voní dálkami i exotikou. A vlastně i historií, neboť nejstarší zmínky o tomto koření spadají do období prvního století našeho letopočtu. Po Evropě se rozšířilo až ve století dvanáctém, kdy byla jeho cena vlivem arabského monopolu závratně vysoká. Víte, jak zdravé toto ochucovadlo vlastně je a co všechno vám může přinést?

Parťák, se kterým je radost vařit

Muškátový oříšek se používá hlavně do masových pokrmů, nicméně nevylučuje se ani kombinace s těstovinami, špenátem, pečivem a vánočním cukrovím. Přímo báječně se hodí také do polévek, omáček, bramborové kaše a zeleninových salátů. Důležité pravidlo? Přidávat se musí vždy až na samotný závěr, protože tepelnou úpravou ztrácí chuť. Nikoli však zdravotní účinky. A tyhle vás asi hodně překvapí!

Zázračný dar pro trávení

Je všeobecně známo, že tato ingredience značně přispívá k léčbě žaludečních vředů a trávení celkově harmonizuje. Díky tomu předchází pálení žáhy, zastavuje nevolnost a ještě zlepšuje vstřebávání přijímaných živin.

Ukolébavka, která funguje 

Pokud vás často postihuje nespavost, neváhejte si špetku muškátového oříšku vmíchat do sklenice vlažného mléka. Studií, které jeho uspávací účinky potvrzují, existuje bezpočet. A pozor, v některých se zemích se tento nápoj tradičně podává i dětem, včetně těch nejmenších.

Rychlá a rázná úleva od bolesti

Muškátový oříšek vykazuje silné protizánětlivé vlastnosti, přičemž obsahuje sloučeniny tlumící bolest. Vědci jeho působení dokonce srovnávají s farmaceutickými medikamenty. A také upozorňují na to, že zároveň snižuje otoky a uvolňuje napětí svalstva.

Afrodiziakum i kosmetika v jednom

Prášek charakteristické vůně funguje i jako afrodiziakum, jež souběžně stimuluje mozkovou činnost, zmírňuje stres a navozuje dobrou náladu. V případě vnějšího použití čistí póry, zachovává pružnost pokožky, zpomaluje tvorbu vrásek a likviduje černé tečky. Doporučuje se jeho promíchání s medem, čímž vznikne parádní peeling.

Zdroje: firstcry.com, webmd.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat