Prostreno.cz

Přínos newyorské diety spočívá ve fázování

Newyorská dieta, známá jako dietní koncept fitness trenéra Davida Kirsche, obsahuje bílkoviny a téměř žádné sacharidy. Jak funguje dieta, která je mezi americkými herečkami (a herci) tak oblíbená?

Newyorská dieta je koncept fitness trenéra Davida Kirsche, která se z velké části vyhýbá sacharidům. Důraz naopak klade na bílkoviny, jako jsou například ryby nebo maso, doplněné nízkokalorickými potravinami jako jsou saláty nebo zelenina.

Tato speciální dieta trvá celkem osm týdnů a je rozdělená do tří fází. Poslední fázi je velmi důležité vydržet, aby se předešlo nechtěnému jojo efektu. Pokrmy byste si měli rozdělit do časového okna od 7 hodin ráno do 7 hodin večer. V této době byste měli sníst tři hlavní jídla a dvě svačiny, přičemž po 14. hodině už nejíte žádné sacharidy. Půst po 19. hodině zase podporuje noční metabolismus tuků.

Tyto potraviny jsou tabu

Během diety (ale částečně i po ní) se rozhodně vyhněte:

alkoholu kvůli jeho vysokému obsahu kalorií, a protože podporuje chuť k jídlu,

chlebu, protože obsahuje jen prázdné kalorie,

sacharidům, protože i když poskytují energii, zvyšují hladinu cukru v krvi a mohou tvořit tukové zásoby,

mléčným výrobkům pro jejich obsah mléčného cukru (laktózy) a tuku,

samozřejmě sladkostem, které dodají jen spoustu prázdných kalorií,

 a nezdravým tukům,

ale i ovoci, které obsahuje cukr (fruktózu).

Jak probíhá fáze 1

Některé diety začínají pozvolna a dávají tělu dostatek času si na nový způsob stravování zvyknout. To ale není případ diety Davida Kirsche. V první fázi, tzv. redukční fázi, předepisuje kondiční trenér na dva týdny radikální dietu. Denně můžete sníst jen maximálně 900 kalorií. Z nápojů je povolená pouze voda a neslazené čaje. Z jídel jsou povolené pouze potraviny bohaté na bílkoviny.

To je:

libové maso,

ryby a mořské plody,

proteinové koktejly,

zelenina s nízkým obsahem škrobu,

vaječný bílek,

salát,

ořechy.

Fáze 2

Druhá fáze je stabilizační. Poté, co jste za první dva týdny dokázali zhubnout až 6 kilogramů, zhubnete ve druhé fázi další dva až pět kilogramů. Opět je povolené konzumovat sacharidy a tuky, ale jen v omezeném množství a pouze ráno.

Kalorický limit je 800 až 1 200 kalorií denně. K již povoleným potravinám ve fázi jedna můžete přidat:

fazole,

čočku,

sladké brambory,

jablka a lesní plody.

Fáze 3

Třetí fáze je v podstatě celý zbytek vašeho života. David Kirsch povoluje opět jíst dvě ze sedmi zakázaných potravin, ale s mírou. Sacharidům se ale musíte vyhýbat neustále.

Počet kalorií ve fázi 3 je v rozmezí 1 000 až 1 200 kalorií a „cheat meal“ neboli zhřešit jedním jídlem můžete maximálně jednou za týden. Jakmile zjistíte, že vaše váha stoupla, přepněte opět do fáze jedna.

Kromě úpravy jídelníčku hraje velkou roli i kondiční aspekt. Díky ostrému a intenzivnímu cvičení by měla jít kila dolů. A zatímco ve fázi jedna je to pouze kardio trénink, od fáze dvě se přidává i silový trénink, který nakonec ve fázi 3 převládá.

Pokud potřebujete rychle zhubnout, je tato dieta vhodná, protože po první radikální fázi je úbytek váhy téměř jistý. Nicméně z dlouhodobého hlediska je naprosto nevhodná, protože neobsahuje široké spektrum potravin a základní živiny se doporučuje nahradit potravinovými doplňky.

Zdroj: David Kirsch: The Ultimate New York Diet






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat