Prostreno.cz

Rovnováha těla s dělenou stravou

Pokud se rozhodnete zhubnout na základě diety, jako jedna z možností se nabízí dělená strava. Nejde ale úplně o stejný princip, jak ho svého času prezentovala Lenka Kořínková. Ačkoli – obecně vzato, by se dalo říct, že se na talíři nesmí potkat „zvířátka a kytičky. Přesněji řečeno jde ale o sacharidy a bílkoviny. Jak tedy dělená strava funguje?

Teorie kombinování různých potravin předpokládá, že překyselení těla, které může způsobit právě kombinace sacharidů a bílkovin, může vést k obezitě, vysokému krevnímu tlaku a cukrovce.

Aby se tělo dostalo do rovnováhy a mohlo zhubnout, stanovil původce dělené stravy William Howard Hay dvě základní pravidla:

Potraviny obsahující sacharidy a bílkoviny musíte konzumovat odděleně. Potraviny, které obsahují obě složky ve velkém množství, byste z jídelníčku měli vyloučit úplně. To se týká například luštěnin nebo uzenin a klobás. Kromě potravin bohatých na sacharidy a bílkoviny existují také tzv. neutrální potraviny, které lze konzumovat s oběma skupinami.

Zmiňuje se to u dělené stravy jen zřídka, ale vaše jídla by se měla skládat ze tří čtvrtin základních, tedy nijak neupravených potravin, jako jsou saláty a zelenina. Kyselé potraviny jako je mléko, maso, ryby nebo sýry, mohou představovat pouze čtvrtinu denní potřeby. Mezi jídly by měla být přestávka tři až čtyři hodiny. Během této přestávky není povoleno žádné občerstvení.

Tři skupiny potravin

Potraviny, které nejsou zapovězené, Hay dělí do tří skupin:

Sacharidovou skupinu dělí obilné výrobky jako je chléb, tmavý chléb, těstoviny, koláče, výrobky z pšeničné mouky, žito, brambory, rýže, cukr, banány a další ovoce.

Proteinová skupina jsou především maso, ryby, mořské plody, mléčné výrobky s obsahem tuku pod 50 procent, mléko, jogurt, tvaroh, sýr, sója, vejce, ořechy nebo některé druhy ovoce.

Do neutrální skupiny spadá to ostatní – tedy zelenina, saláty, avokádo, borůvky, melouny, tuky, mléčné výrobky s obsahem tuku nejméně 60 procent, arašídy, houby a další.

Jak funguje dělená strava v praxi

Dělení potravin vyžaduje pevnou vůli změnit tradiční stravovací návyky. Takže zapomeňte na boloňské špagety, řízek s bramborami nebo chléb se sýrem. Místo toho ale můžete kombinovat jídla jinak, pokud nebudete míchat bílkoviny a sacharidy.

Kalorická hodnota jídel nehraje vůbec žádnou roli, a přesto, pokud ji budete dodržovat opravdu striktně, zhubnete opravdu několik kilogramů.

A ačkoli má princip dělené stravy i oprávněnou kritiku, je nutné ocenit její prospěšnost zdraví. Strava je díky velkému množství ovoce a zeleniny a poměrně málo masa zdravá, lehká a nízkotučná. To samozřejmě snižuje také hladinu tuku v krvi, což má pozitivní vliv na snížení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Není však vhodná pro těhotné nebo děti, protože může obsahovat nedostatek železa, vápníku a jodu.

Zdroj: life line,https://cs.wikipedia.org/wiki/William_Howard_Hay






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat