Prostreno.cz

Vysoký krevní tlak je v těhotenství velkým rizikem

Je vysoký krevní tlak překážkou pro otěhotnění? Tohle je pravda o tom, zda jsou ženy s hypertenzí v nevýhodě.

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze je chronický zdravotní problém, který může vést k mnoha nepříjemným komplikacím, mezi které patří třeba kornatění tepen, ischemická choroba srdeční, infarkt myokardu, mrtvice, zhoršení zraku nebo selhání ledvin. Vysoký krevní tlak však otěhotnění přímo neztěžuje.

Ačkoli ve vědecké literatuře existuje určitá domněnka, že hypertenze může ovlivnit děložní výstelku, což by mohlo narušit zdravou implantaci embrya, je tento problém převážně teoretický. Vysoký krevní tlak sám o sobě neovlivňuje zásoby a životnost vajíček, schopnost ženy ovulovat a podobně. Na druhou stranu ale platí, že by se hypertenze u žen, které chtějí otěhotnět, měla sledovat.

Když všechno souvisí se vším

Většina žen v reprodukčním věku, kterým byla hypertenze diagnostikována, je obézní, kouří a překračuje věkovou hranici 40 let. To jsou vlivy, které mají na plodnost negativní vliv Každá z těchto okolností je silně spojena se zvýšeným rizikem hypertenze a také se sníženou reprodukční schopností. Kruh se uzavírá. Když už se otěhotnět přece jen podaří, podávání léků je velmi diskutabilní.

Jak je to s medikací?

Mnoho medikamentů na krevní tlak není bezpečné během těhotenství užívat. V Česku je jediným prověřeným antihypertenzivem, jehož účinky jsou podložené vědou, metyldopa (Dopegyt). S ostatními léky laboratoře a farmaceutické společnosti nemají zkušenosti. To ale neznamená, že lékaři mají svázané ruce.

Dilema při kojení

V ideálním případě ženy, které užívají antihypertenziva, ještě před otěhotněním kontaktují svého gynekologa. Pořád platí, že je nastávající maminka vystavena výrazně vyššímu riziku těhotenských komplikací, jako je potrat, preeklampsie, špatný růst plodu a předčasné oddělení placenty. Konzultace před početím, prodiskutování možných rizik a úprava medikace může riziko nežádoucích stavů snížit. Co se týče kojení, tak při něm nelze antihypertenzní lék doporučit. Žádný není k užívání při kojení schválen, takže rozhodnutí o jeho nasazení záleží především na pacientce.

Zdroje: angis.cz, livestrong.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat