Prostreno.cz

Používání jablečného octa k bělení zubů může být nebezpečné

Metod domácího bělení zubů existuje požehnaně. Přemýšlíte, zda nezkusit jablečný ocet? Kdy vám může ublížit a jak s ním zacházet, aby chrup nevratně nepoškodil?

O jablečném octě se mluví a píše jako o zázračném přírodním léčivu. Příznivci alternativní medicíny přísahají, že pomáhá při hubnutí, reguluje škodlivý cholesterol, působí proti zánětům a prospívá trávení. Zároveň prý povzbuzuje imunitu, funguje jako antibiotikum a neutralizuje účinky volných radikálů. Ani kosmetických výhod nemá zrovna málo!

Tajemství krásy s rezervou

Receptáře babských rad popisují ocet z jablek jako prostředek, který zbavuje i lupů, dodává vlasům lesk, zastavuje akné a zpomaluje tvorbu vrásek. Taktéž se z nich dozvídáme, že z pokožky odstraňuje odumřelé kožní buňky a krotí nadměrnou aktivitu mazových žláz, přičemž se vypořádá i s černými tečkami a pigmentovými skvrnami. Podle některých tvrzení lze tuto tekutinu využít i při bělení zubů. Opravdu v takovém postupu ale není žádný háček?

Procedura s podmínkami

Jako každý jiný ocet bývá i ten jablečný značně kyselý, což se jeví jako první problém. Jeho nízké pH může poškodit zubní sklovinu, která může zerodovat. Samotnou erozi poznáte tak, že se začne rozpadat ochranná svrchní lesklá část zubů, kvůli čemuž chrup vypadá nejen tmavší, ale bývá i mnohem citlivější na vnější podněty. Zmíněná kuchyňská ingredience, která se obvykle přidává do zeleninových salátů a zálivek, dokáže podráždit i hltan, tedy trubici spojující ústní a nosní dutinu se žaludkem. Bude tedy lepší, když ji úplně zavrhnete? Někteří odborníci říkají, že ano. Jiní se zase domnívají, že při správné manipulaci nijak neublíží. Jaká pravidla tedy dodržovat?

Poměr jako alfa i omega bezpečnosti

Jablečný ocet se vždy musí zředit, ideálně tak, aby se jeden jeho díl promíchal se dvěma až třemi díly vody. S touto směsí si ústa jen vyplachujte, a to po dobu maximálně 60 vteřin. Co se týká následného klasického čištění, s tím vyčkejte alespoň půl hodiny, neboť i takto připravený roztok bývá abrazivní  hrubý zubní kartáček tedy může nadělat více škody než užitku. Také nepočítejte s tím, že by se účinky téhle kúry projevily již po pár dnech. Nepatrně bělejší úsměv vám zajistí jen dlouhodobější používání, což mohou být týdny, či dokonce měsíce. Pro všechny případy se o rizicích raději poraďte se svým stomatologem.

Zdroj: watertowerdentalcare.com, https://www.healthline.com/health/apple-cider-vinegar-teeth





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat