Prostreno.cz

Potraviny při bolestech zad

Sedavé zaměstnání, nevhodná pozice při práci u počítače, nešikovnost při sportu a další faktory mohou za bolesti zad. Můžete si od nich ulevit s pomocí stravy? Tohle vás na zelenině, ovoci a oříšcích dost překvapí!

Konzumace ovoce, zeleniny nebo ořechů bolesti zad pochopitelně nevyléčí, nicméně živiny přirozeně se vyskytující v rostlinných potravinách mají potenciál snížit zánět, který nepohodlí v oblasti zad může způsobovat. A taky eliminují ztuhlost a bolest svalů. Díky kterým dobrotám se budete cítit mnohem lépe?

Banány a spol

Draslík je minerál, který pomáhá tělu budovat svaly, obnovovat elektrolyty z potu a štěpit sacharidy na energii. Mezi potraviny s vysokým obsahem draslíku patří hlavně banány, sušené meruňky a švestky, pak taky pomeranče, hroznové víno, jablka a datle.

Oleje

Bylo prokázáno, že olivový olej má protizánětlivé vlastnosti, a to díky polynenasyceným tukům. Při vaření a přípravě pokrmů jej používejte co nejčastěji a zároveň se vyhněte máslům a margarínům. Nic nezkazíte ani tehdy, pokud si v lékárně řeknete o rybí tuk plný omega-3 mastných kyselin, které taktéž pomáhají snižovat zánět. K dostání je i ve formě kapslí, takže je jeho příjem jednodušší než kdy dřív.

Brukvovitá zelenina

I brukvovitá zelenina je natolik kouzelná, že působí proti zánětům. Z obchodů si odnášejte brokolici, květák, kapustu, kadeřávek, růžičkovou kapustu či kedluben. Poslední jmenovaná položka chutná jen tak, v syrovém stavu, nakrájená na kostičky, ale mnozí nedají dopustit ani na kedlubnové zelí, bramboráčky z kedlubny nebo pečené kedlubny se sýrovou náplní. A kdo již ochutnal i kedlubnovou omáčku, ten musel uznat, že rozhodně není špatná. Obecně se držte pravidlem, že by polovinu talíře měla tvořit právě zelenina a ovoce.

Oříšky

Makadamový, pekanový, vlašský ořech, mandle nebo para oříšky. Je jedno, jakému druhu dáte přednost, ořechy obsahují hořčík, mangan, antioxidanty a kyselinu olejnou. I ony mají protizánětlivé účinky, takže mohou pomoci nejen při bolestech zad.

A jak je to se cvičením?

Zatímco strečink není lékem na všechny bolesti dolní části zad, v mnoha případech může poskytnout úlevu. Záda opatrně protahujte, kupříkladu pootočením páteře vsedě. Tento klasický twist protáhne vaše boky, hýždě a záda a zvýší mobilitu páteře. Posaďte se na podlahu s oběma nohama nataženýma dopředu. Ohněte levé koleno a položte chodidlo na vnější stranu pravého stehna. Položte pravou paži na vnější stranu levého stehna. Levou ruku dejte za sebe, funguje jako opora. Začněte u základny páteře a otočte se na levou stranu. Držte tuto pózu až 1 minutu a totéž opakujte i na stranu druhou.

Zdroje: fruitsandveggies.org, healthline.com, wikipedia.org





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat