Prostreno.cz

Pravidla správné životosprávy

Možná se v džungli občas kuriózních diet a výživových konceptů lehce ztrácíte. Přesto byste chtěli žít zdravě? Pak pro vás máme několik tipů, které vám opravdu pomohou.

Zdravá strava závisí na mnoha velmi individuálních faktorech, jako je například věk, kalorická (s)potřeba, ale i chuť. Přesto existuje několik pravidel, která se hodí pro každého. Následující tipy jsou základní kameny kvalitní a zdravé stravy!

Rozmanitost potravin

Jednostranná strava je nepřítel. Pestrou stravou zásobíte svoje tělo potřebnými výživnými a minerálními látkami. Vyzkoušejte například každý týden koupit něco, co jste dosud ještě neochutnali.

Kvalitní sacharidy

Nízkosacharidové diety rády označují sacharidy za příčinu vašich nadbytečných kil. Ale komplexní sacharidy z celozrnných výrobků jsou bohaté na minerály a vlákninu, zasytí na dlouho a předchází atakům hladu. Zhruba polovinu energie byste měli doplnit právě kvalitními komplexními sacharidy.

Soustřeďte se na ovoce a zeleninu

V potravinách rostlinného původu jako je ovoce, zelenina a luštěniny je mnoho cenných vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Proto byste je měli konzumovat pravidelně, nejlépe v 5 porcích, kdy jedna porce odpovídá plné hrsti.

Živočišné potraviny omezte

Konzumované s mírou přinášejí tělu mnoho látek, které tělo potřebuje, jako například bílkoviny a železo, ale třeba i omega-3-mastné kyseliny. V průměru ale jíme potraviny živočišného původu příliš často, což může mít škodlivé následky. Je proto lepší je omezit a soustředit se více na rostlinné zdroje.

Rostlinné oleje

Tuky jsou sice velmi kalorické, ale také životně důležité. Nasycené mastné kyseliny nejsou sice tak špatné, jako je jejich pověst, přesto je vhodnější upřednostnit rostlinné tuky, protože nezvyšují cholesterol. Sáhněte proto raději po olejích jako je olivový, řepkový, lněný nebo z hroznových jader, místo másla, smetany nebo sádla.

Se solí a cukrem šetřete

Nemusíte se hned trýznit, ale přehánět to se solí a cukrem také ne! Obojí navíc můžete nahradit vhodně zvoleným kořením – místo cukru použijte třeba skořici a místo soli bylinky. Svoje chuťové pohárky tak potěšíte, a navíc nebudete trpět nadváhou nebo nemocemi.

Dostatek tekutin

Pravidelně byste měli vypít asi 1,5 litru vody nebo neslazených nápojů. Zbytek potřebných tekutin zajistí tělu strava. Alkohol byste měli konzumovat pouze příležitostně a jen v malém množství.

Nezapomínejte ani na pohyb

Ruku v ruce se zdravou stravou by mělo jít i dostatek pohybu. Tělesná aktivita není důležitá jenom pro dobrý pocit, ale podporuje také trávení. Zařaďte proto pohyb do svého života tak často, jak jen to bude možné – ať už jako sport, procházky nebo to, že místo do auta sednete na kolo.

Zdroj: názory autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat