Prostreno.cz

Letos už opravdu zhubnu! Ale kde začít?

Předsevzetí bývají každoročním prokletím spousty z nás. Nejčastěji si slibujeme, že budeme žít zdravěji, a předsevzetí o zhubnutí také není nijak výjimečné. Bohužel si ho spousta z nás na Nový rok dává opakovaně.

Jak si doopravdy zajistit vytoužený úbytek kilogramů (ale přitom zdravým způsobem a bez jojo-efektu)? Pokud si letos opět budete dávat předsevzetí o zhubnutí, zkuste být o něco konkrétnější.

Slibte si například, že…

…si najdete fyzickou aktivitu, jež vás bude bavit.

Spousta lidí má sport ve vztahu k hubnutí spojený s posilovnou. A ta nenadchne každého. Mnoho z nich proto fyzickou aktivitu vzdá, jenže bez ní se hubne mnohem hůře. Vyzkoušejte proto několik různých sportů a vyberte si ten, kerý vás bude opravdu bavit. Nebojte, nabídka je tak široká, že si vybere každý.

…se přihlásíte do závodu.

Jak se ještě jinak motivovat pro sport? Co takhle si vytyčit cíl v podobě uběhnutí nějakého závodu pro veřejnost? Nemusí to být samozřejmě hned maraton, ale zkuste nějaký místní běh, rodinný závod apod. Tréninky budou skvělou příležitostí, jak se dostat do formy i loňských kalhot…

…si pořídíte krokoměr.

Myslíte, že máte dost pohybu, když neustále někam pobíháte v práci? Abyste se nemýlili. Zkuste si pořídit pedometr neboli krokoměr. Spočítá vám, kolik toho denně skutečně ujdete. A navíc si můžete stanovit, že každý den ujdete o několik desítek (stovek) kroků víc.

…sníte jablko před každým jídlem.

Pokud si před obědem a večeří dopřejete jablko, nespořádáte toho tolik, a navíc svému tělu dopřejete vlákninu, vitaminy a minerály. A že by se vám jablka brzy přejedla? Buďte kreativní a nahraďte je jiným (málo sladkým) ovocem nebo jakoukoli zeleninou.

…budete s sebou nosit oříšky.

Co uděláte, když vás přepadne hlad? Rozhodně by bylo chybou vybrakovat v práci automat s bagetami nebo zajít do nejbližšího fastfoodu. Mnohem zdravější (a méně kalorickou) volbou je nosit s sebou balíček oříšků – rychle zasytí a dodají vám energii (nemluvě o vláknině, vitaminech, minerálech a mastných kyselinách).

…vyměníte cukr za skořici.

Pokud máte rádi sladká jídla obsahující spoustu cukru, zkuste ho část nahradit jinou pochutinou. Nabízí se třeba skořice, ale vyzkoušet můžete i jiné chutě – nebojte se experimentovat, buďte kreativní!

…počkáte 20 minut, než vyrazíte do lednice.

Pokud vás přepadne tzv. vlčí hlad, je dobré dát si nějaký čas „na rozmyšlenou“, než mu skutečně podlehnete. Často totiž zjistíte, že váš mozek jen nedostal zprávu o tom, že jste nasycení, a proto vás neustále trápil hladem. Oněch 20 minut vás může zachránit před nezřízeným přejedením (a spoustou kalorií).






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat