Prostreno.cz

Amarant při hubnutí

Rýži, královnu všech sacharidů, si teď dopřáváte jen zřídka a ve velmi malém množství. V rámci hubnutí na svůj talíř přidáváte víc zeleniny a ovoce, sem tam nějakou vařenou bramboru –⁠ a už vám to celkem leze krkem. Chcete změnu? Vyzkoušejte amarant!

Semena amarantu jsou přirozeně bezlepková a obsahují fytosteroly, což je skupina rostlinných sterolů, které se nacházejí v rostlinných buňkách. Právě ony pomáhají regulovat cholesterol a posilují zdraví srdce. Amarant je také nabitý protizánětlivými složkami, jako je peptid lunasin. Ten zase bojuje proti zánětu a udržuje organismus imunní vůči nemocem, jako je nachlazení, hypertenze a cukrovka. Amarant je bohatý i na folát, vlákninu, antioxidanty a fytonutrienty. Další dobrou zprávou je, že semena a listy patří do redukčních diet. Proč?

Možnost bezlepkové mouky

Amarant ve skutečnosti není obilí a neposkytuje problematické bílkoviny, které najdete v pšenici, žitu a ječmeni. Díky tomu je dokonalou ingrediencí pro různé bezlepkové recepty. Amarantovou mouku lze použít jako běžnou mouku, a to k zahuštění polévek, dušených pokrmů a dalších jídel.

Vysoce kvalitní protein zasytí

Amarantová zrna jsou dobrým zdrojem rostlinných bílkovin a aminokyselin. Pokud snižujete svoji tělesnou hmotnost, jsou pro vás konkrétně bílkoviny velmi důležité. Strava na ně bohatá pomáhá organismu produkovat více hormonů navozujících pocit sytosti. Bílkoviny zároveň snižují chuť k jídlu a zabraňují přejídání. Ve skutečnosti už jeden šálek amarantu obsahuje asi 10 gramů bílkovin, jež jsou vysoce biologicky dostupné, což znamená stravitelné.

Vláknina upraví trávení

Amarant rovná se vláknina. Té trvá dlouho, než se rozloží, takže taky navozuje pocit sytosti a plnosti, zároveň se stará o bezproblémové trávení, optimální hladinu cholesterolu a krevního tlaku a v neposlední řadě zpomaluje vstřebávání cukrů tak, aby tělo drželo krok s produkcí energie. Kdo vlákniny nepřijímá dostatek, naopak ho trápí zácpa, nadýmání, a dokonce i zvýšené ukládání tuku.

Pomocník při detoxikaci

Amarantové zrno je plné skvalenu, silného antioxidantu, který může snížit dopad toxických látek na organismus. Každý ví, že detox je nezbytnou součástí redukčního režimu, ne nadarmo vědci čistou stravu bez toxinů již dávno spojili s rychlejším hubnutím. A jak že se amarant konzumuje? Amarantová semínka uvařte stejně jako rýži, nebo je lehce opečte a přidejte do salátů. Dobrou chuť.

Zdroje: ndtv.com, sunwarrior.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat