Prostreno.cz

Bylinky nevhodné v těhotenství

Nosíte pod srdcem miminko? Jistě nechcete ohrozit jeho zdraví ani správný vývoj. A právě proto si dejte pozor na chvojník, třezalku a zlatobýl. S nimi by to celé nemuselo skončit vůbec dobře…

Zdravotní zásluhy nelze bylinkám upřít. Některé spolehlivě léčí nachlazení a posilují imunitu, jiné zase regulují cholesterol, napomáhají při detoxikaci, zastavují kašel a tlumí záněty. Navzdory jejich velkým benefitům je ale nelze konzumovat kdykoli. Které nejsou vhodné při těhotenství, proto by se jim nastávající maminky měly obloukem vyhýbat?

Pozor si dejte na chvojník

Chvojník pochází ze Střední Asie a Mongolska. Lidoví léčitelé ho využívají již celá staletí a nedají na něj dopustit. Podle nich zastavuje bolesti hlavy a zkracuje léčbu chřipky, přičemž zprůchodňuje ucpané dýchací cesty a pomáhá na astma. Má prý i krátkodobé účinky na hubnutí. Příznivci alternativní medicíny ho vřele doporučují, odborníci však upozorňují na to, že chvojník značně zvyšuje riziko těhotenské cukrovky, která může hodně věcí zkomplikovat.

Třezalka? To je tabu!

Třezalka tečkovaná je hodně populární bylinka. A je jasné, proč. Stále častěji se objevují názory, že její schopnosti jsou s farmaceutickými medikamenty na depresi, stres a úzkosti zcela srovnatelné. Tato rostlina podle všeho podporuje i klidný spánek a zmírňuje bolesti nervového původu. Má ale i své temné stránky. Už jste slyšeli o tom, že omezuje působení antikoncepčních pilulek? Dle závěrů jisté zahraniční studie má velice nepříznivý dopad na oplodněné vajíčko, přičemž může způsobit genetické mutace. V radostném očekávání se od třezalky raději držte co nejdál!

Ani zlatobýl není žádné terno

Vychvalovaná žlutá bylinka je údajně jedním z nejlepších přírodních prostředků na chronické onemocnění ledvin. Oceňována je také v případě revmatismu, kornatění tepen a žlučníkových chorob. Jenže ne vždy je její užívání na místě. Někteří odborníci varují před jejím škodlivým vlivem na placentu i rizikem zhoršeného vývoje plodu.

Zdroje: mother.ly, wnyurology.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10079411/, medlineplus.gov/druginfo/natural/943.html





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat