Prostreno.cz

Běžně dostupné zdravé potraviny známé již po staletí

Co po celá století spojuje lidi, kteří se dožívají vysokého věku? Jídlo! Tohle byste i vy měli jíst, aby se tělo těšilo pevnému zdraví!  

Nejzdravější potraviny jsou běžně dostupné. Stačí se rozhlédnout ve svém oblíbeném obchodě.  

Borůvky 

Výhody borůvek pocházejí z jejich nutričně bohatého profilu a vysokého obsahu antioxidantů. Toto detoxikační ovoce prospívá nejen starším lidem tím, že snižuje krevní tlak a eliminuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Borůvky zároveň pomáhají rozšířit krevní cévy, mohou tak pomoci těm, kteří trpí inzulinovou rezistencí (1), jako jsou lidé s diabetem 2. typu. (Inzulinová rezistence nastává, když slinivka produkuje příliš mnoho inzulinu a buňky přestanou na hormon správně reagovat.) 

Brukvovitá zelenina 

Kapusta, zelí, květák, brokolice či růžičková kapusta jsou zásadními rostlinami pro dlouhý život. Antioxidanty v nich obsažené působí proti volným radikálům, které mohou způsobit chronický zánět a poškodit buňky. Další rostlinné sloučeniny pomáhají kontrolovat gen spojený s kardiovaskulárním onemocněním a hromaděním plaků v tepnách (2). 

Avokádo 

Tato superpotravina je skvělým zdrojem tuku, který snižuje hladinu cholesterolu. Avokádová dieta poskytuje příznivé hodnoty krevního obrazu, pokud jde o celkový cholesterol, triglyceridy, malý hustý LDL cholesterol, non-HDL cholesterol a další. Podle vědců avokádo dokonce reguluje chuť k jídlu (3). Dejte si ho třeba ke snídani. Lidé, kteří nepřeskakují první jídlo dne, vykazují nižší riziko chronických onemocnění, a to včetně srdečních chorob, rakoviny a cukrovky. 

Sladké brambory 

Sacharidy jsou skvělým zdrojem energie. Sladké brambory patří k nejlepším dostupným komplexním sacharidům, protože jsou plné živin a mají nízký glykemický index. Poskytují draslík, vitaminy A a C, jsou také základním kamenem stravy na Okinawě, která je jedním z míst s nejdelší dobou života na zemi (4). 

Grapefruit 

Grapefruity bývají plné vitaminu C, ale pochlubit se mohou i naringeninem, antioxidantem, který zřejmě snižuje riziko vzniku inzulinové rezistence a stabilizuje krevní tlak (5). 

Vejce 

Jídlo bohaté na bílkoviny je skvělým zdrojem energie, který potlačuje hlad a dodává tělu esenciální omega-3 mastné kyseliny. K takovým patří vejce, cenově dostupná potravina, jež je základem mnoha pokrmů.  

Vlašské ořechy 

Ořechy patří k dobrým zdrojům tuku a bílkovin a ty vlašské jsou sázkou na jistotu. Zabraňují Alzheimerově chorobě, snižují riziko cukrovky a srdečních chorob (6). 

Ryby 

Ryby také snižují riziko infarktu a mrtvice. Pomáhají udržovat kardiovaskulární zdraví tím, že hrají roli v regulaci srážení krve a zúžení cév, jsou důležité pro prenatální a postnatální neurologický vývoj a mohou hrát příznivou roli při srdeční arytmii (nepravidelný srdeční tep). 

 

Zdroje: (1) https://www.insider.com/blueberry-benefits 

(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/321409 

(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6567160/ 

(4) https://www.bluezones.com/exploration/okinawa-japan/ 

(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6567160/ 

(6) https://www.health.harvard.edu/blog/health-benefits-of-walnuts-2018081314526 

(7) https://seafood.edf.org/benefits-eating-fish 





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat