Prostreno.cz

Dopřejte vlasům ořechy

Vlašské ořechy jsou zásobárnou energie a živin. Obsahují antioxidanty, vitaminy, minerály, bílkoviny a esenciální mastné kyseliny, které mohou být řešením mnoha problémů s vlasy. To jste tušili? Připravte si z nich masku! 

V posledních letech byl proveden značný výzkum týkající se pěstování vlašských ořechů. Celosvětově prý může existovat až 300 odlišných kultivarů, nicméně každý z nich je prospěšný nejen pro tělo, ale i pokožku a vlasy. Co všechno takový ořech umí?  

Podporuje růst vlasů 

Vlašské ořechy jsou nabité antioxidanty, jako jsou katechiny, dále obsahují prospěšné mastné kyseliny a bílkoviny. Jsou také bohaté na zinek, železo a měď. Toto bohaté složení vlašských ořechů pomáhá urychlit růst vlasů a také výrazně zvyšuje kvalitu pramenů (1).  

Bojuje proti lupům 

Olej z vlašských ořechů má antioxidační a antimikrobiální vlastnosti. Pomáhá vyčistit pokožku hlavy a zbavit se plísňových infekcí a lupů (2). Vyniká také protizánětlivými vlastnostmi, které mohou pomoci zmírnit svědění a podráždění pokožky hlavy. 

Zabraňuje vypadávání vlasů 

Vlašské ořechy obsahují mnoho prospěšných živin potřebných pro růst a sílu vlasů, včetně železa, selenu, mědi a zinku. To vše předchází vypadávání vlasů. Omega-3, omega-6 a omega-9 mastné kyseliny zase pomáhají udržovat vlasy silné a zároveň předcházejí suchu a poškození vlasů způsobenému slunečním zářením nebo znečištěním (3). 

Zároveň platí, že olej z vlašských ořechů obsahuje železo, vápník, měď, omega-3 mastné kyseliny a zinek. Všechny tyto živiny hrají významnou roli v růstu a kvalitě vlasů. Pravidelná aplikace oleje z vlašských ořechů tedy může pomoci posílit křehké vlasy a zabránit vypadávání pramenů. 

Podporuje zdraví pokožky hlavy 

Vlašské ořechy jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, esenciálních mastných kyselin, železa a vápníku. Mají také antioxidační a antibiotické vlastnosti. To vše vyživuje pokožku hlavy, zvyšuje krevní oběh a distribuuje živiny na potřebná místa. A jak ořechy aplikovat? Vypomozte si s tím, co máte po ruce! 

Použijte 15 vlašských ořechů, ½ litru vody a 1 šálek kokosového oleje. Ořechy vařte ve vodě 10–15 minut, následně je vyjměte a rozdrťte na prášek. Do něj přidejte kokosový olej. Ten vmasírujte do pokožky hlavy a aplikujte ho i na samotné vlasy. Před umytím nechte působit půl hodiny. Pro dosažení nejlepších výsledků používejte alespoň dvakrát týdně. 

Zdroje: (1) https://traya.health/blogs/hair-care/walnut-benefits-for-hair 

(2) https://www.bebeautiful.in/all-things-skin/everyday/walnut-benefits-for-skin-and-hair 

(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/omega-3-for-hair 

emedihealth.com 





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat