Prostreno.cz

Brusinky mají překvapivé kosmetické přednosti

Trápí vás vrásky, akné nebo černé tečky? Dejte těmto nepřátelům krásy ochutnat brusinky! Ty se kupodivu hodí i na vlasy. Díky tomuto ošetření jsou lesklé, hebké a vyživené. Dokonce rychleji rostou!

Lesklá a červená barva, menší velikost, kulatý tvar a delikátní chuť. Tohle všechno mají brusinky, které patří na seznam vychvalovaných superpotravin. Vážně si myslíte, že jsou dobré jenom na obtěžující záněty močových cest? Co vás nemá!

Šťavnaté všestranné léčivo

Nutriční profil těchto plodů podporuje činnost kardiovaskulárního systému, neboť přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu a normalizaci tlaku. Napomáhá také hubnutí, přičemž omezuje pravděpodobnost rakoviny a neutralizuje zákeřné bakterie v ústech, jež způsobují zubní kazy. Zásluhou neskromného podílu vitaminu C také povzbuzují obranyschopnost a zvyšují odolnost vůči stresu (1, 2). Můžete je jíst jen tak samotné, ale chutnají samozřejmě i ve formě džemu, marmelády nebo omáčky. Co kdybyste si je dávali i na obličej a vlasy? Ono je to možné! Z této neobvyklé kosmetiky se dá hodně vytěžit.

Rozlučte se s akné jednou provždy

Brusinky mají protizánětlivé a antivirové vlastnosti (3). Navíc poskytují přírodní kyseliny, které čistí ucpané póry. Jsou tedy vhodné na akné i černé tečky. Jak je použít? Dejte šanci brusinkovému džusu, stačí ho jen nanést na vatový tampon, se kterým si budete přejíždět po zasažených místech. Anebo tento nektar smíchejte s trochou jogurtu či majonézy, čím vznikne pleťová maska. Její ideální doba působení je nějakých 20 minut, poté smyjte pozůstatky. Na co dalšího se můžete těšit?

Užijte si delší mládí i dokonalý účes

Zmíněný nápoj zafunguje také jako elixír mládí. Je to dáno tím, že zprostředkovává antioxidanty, které chrání před volnými radikály a zpomalují stárnutí (4). Klidně si s ním před běžným mytím opláchněte i vlasy, budou lesklé, hebké a vyživené. Zvláštní výhody nabízí pokožce hlavy, protože snižuje svědění a hloubkově čistí, což vzpruží vlasové folikuly a urychlí růst hřívy.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31023488/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29476238/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5039576/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16352876/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat