Prostreno.cz

Konzumace horkého čaje zvyšuje riziko rakoviny

Rádi se při nevlídném počasí zahřejete čajem? Pokud je jeho teplota příliš vysoká, riskujete, že u vás propukne rakovina jícnu. Nechte svůj oblíbený nápoj raději trochu zchladnout!

Hned po kávě je čaj nejvíce konzumovaným nápojem na světě. Podle britské analytické společnosti Euromonitor International se jeho roční spotřeba pohybuje okolo tří tun, což je pořádně velké množství šálků. A s nimi i souvisejících zdravotních pozitiv.

Léčivé účinky v každé kapce

Z mnoha studií vyplynulo, že pití čaje může významně snížit riziko kardiovaskulárních chorob, neboť působí proti zánětům, zatímco přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu a normalizaci tlaku (1). Zároveň podporuje hubnutí a dodává energii, především v případě, že jde o ten zelený. Ovšem i ten černý má hodně co nabídnout. Jeho obsažené polyfenoly navozují rovnováhu ve střevním mikrobiomu, čímž zachovávají optimální chod trávení. Tento nápoj také optimalizuje hladinu krevního cukru a povzbuzuje obranyschopnost (3). Pokud jde o elixíry bylinkové, i ty samozřejmě slibují spoustu vítaných pozitiv. Abyste si však zázračné působení všech uvedených druhů mohli naplno užívat, platí tu jedna zásadní podmínka. Týká se vody, respektive jejího bodu varu.

Dobrého nepálí? To je omyl

Nedávný průzkum uskutečněný Pekingskou univerzitou, o němž informuje magazín Annals of Internal Medicine, prokázal, že konzumace příliš horkého čaje zvyšuje pravděpodobnost rakoviny jícnu, zejména pak u osob, které kouří a nepohrdnou ani sklenkou něčeho ostřejšího (2). Mimochodem, rakovina jícnu je celosvětově osmý nejčastější typ onkologického onemocnění. Proč tomu ale tak je? Trefná otázka. Podle autorů tohoto výzkumu na zdraví útočí nešťastná kombinace tabáku, alkoholu a sloučenin v čaji, kterým vysoké teploty vůbec nesvědčí. Na závěr je třeba zmínit, že se tvůrci této studie opírají o data získaná od 456 tisíců jedinců ve věkovém rozmezí 30 až 79 let. Dejte si tedy velký pozor, ať vás tenhle životabudič nezahřeje až moc…

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3123419/ (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19597519/, (2) www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/87559129.2010.535233, (3) www.pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf020514c, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17017850/, (2) www.acpjournals.org/doi/10.7326/M17-2000






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat