Prostreno.cz

Pochutnejte si na čerstvých ředkvičkách z domácí produkce

Ředkvičky patří mezi první zahradní zeleninu, kterou lze čerstvě sklízet každý rok už od dubna. A nejlepší na nich je, že i v městském bytě s balkonem se můžete stát hobby zahradníkem.

Malé červené, růžové nebo bílé hlízy jsou díky svým složkám skutečnými zdravotními bombami! Mají obsah vody 94 procent a pouze 15 kalorií na 100 gramů, ale obsahují o to více minerálů a vitaminů: draslík, železo a vitaminy K a C. Obsažené hořčičné oleje také podporují tělo v obraně proti virům, bakteriím a plísním, stimulují trávení a poskytují charakteristicky mírnou ostrost.

Jak je skladovat?

Čím čerstvé ředkvičky, tím více ingrediencí obsahují. A to je to, proč jsou tak zdravé. Pro správné skladování odstraňte kořeny a listy ředkviček, protože tak neztratí nic ze své vlhkosti. Zabalené ve vlhkém hadříku nebo umístěné v misce s trochou vody vydrží v prostoru pro zeleninu v chladničce po dobu 2 až 3 dnů. Dokonce i ve vzduchotěsném plastovém sáčku bez vzduchové kapsy můžete ředkvičky skladovat v chladničce několik dní. Pokud jsou ředkvičky po skladování trochu měkké, krátká vodní lázeň je opět osvěží.

Pěstování a sklizeň ředkviček

Pokud chcete pěstovat ředkvičky, můžete začít se setím semen od března. Hlízy jsou poměrně nenáročné. V zahradních záhoncích se cítí stejně pohodlně jako v truhlíku na balkoně a milují jarní teploty v průměru 12 až 15 stupňů. Při chladnějších teplotách a výsevu před březnem se doporučuje zakrýt semena rounem, pak je třeba věnovat pozornost pravidelnému větrání.

Ředkvičky nemají rády příliš horko. Velmi slunné balkony byste proto pro pěstování měli využít jen na jaře a na podzim.

Tipy pro pěstování

Nechte ředkvičkám dostatek místa pro růst. Potřebují vrstvu půdy do hloubky asi 15 cm.

Ředkvičky můžete sklízet už po asi 4 až 6 týdnech. Včasná sklizeň stojí za to, jinak malé hlízy zdřevnatí. Abyste si je mohli užívat nepřetržitě od jara do podzimu, zasaďte je každé 2 až 3 týdny až do konce září.

Půda musí být stále trochu vlhká! Příliš málo vody způsobuje, že ředkvičky jsou velmi ostré a uvnitř duté.

Klíčky jsou malé elektrárny plné životně důležitých látek, jako jsou vitaminy, antioxidanty a enzymy. A skvělá věc: Ředkvičkové klíčky můžete pěstovat doma po celý rok. Chutnají skvěle jako přísada v salátech, na chlebu nebo v dipech.

Zdroj:www.eatsmarter.com, www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat