Prostreno.cz

Kuřecí maso nemá před vařením rádo vodu

Omýt kuře předtím, než ho položíte do hrnce či pekáče? Klasika, nad kterou nikdo příliš nepřemýšlí. Ovšem jeho šťávy plné bakterií prý tak kontaminují celou kuchyň, což vám může nehezky zatopit.

Běžná praxe, kterou jistě moc dobře znáte. Sáhnete do lednice, vytáhnete kuřecí maso a dáte se do vaření. Všechno ale samozřejmě začíná tím, že ho nejprve důkladně umyjete pod proudem tekoucí vody. Koneckonců, dělá se to tak. Nebo ne? No ano, ale asi by nemělo…

Vyhledávaná potravina, co představuje hrozbu?

Ze všech druhů masa se toho kuřecího sní na světě asi nejvíce. Tak jistě, je dostupné a mají ho všude. V kuchyni jde zpracovat asi na tisíc způsobů a spotřebitelé si cení i jeho dietetických vlastností. Jak je to ale s jeho přípravou?

Pravidla bezpečnosti práce

„Syrové kuře před vařením rozhodně nemyjte. Jeho ukapávající šťávy a tím pádem i bakterie mohou kontaminovat další potraviny, používané nástroje i veškeré okolní pracovní desky, což zvýší riziko nákazy,“ varují odborníci z americké vládní agentury Centers for Disease Control and Prevention (Centrum pro prevenci a kontrolu nemocí). Nevěříte vlastním očím a pochybujete o tom, že by situace byla až tak vážná?

Křeče kvůli řízku?

Tito experti se domnívají, že nevinně se tvářící kuře je často zasaženo bakteriemi, jako je například Campylobacter, Clostridium perfingens a Salmonella. První ze jmenovaných způsobuje průjmová onemocnění, bolesti hlavy a horečky, druhá zase žaludeční křeče a úporné zvracení. O škodlivosti Salmonelly jste jistě slyšeli již mnohokrát, takže je asi zbytečné připomínat, že tento nepřítel bývá původcem infekce a střevních problémů. Zmíněná agentura pak upozorňuje na to, že přibližně každé pětadvacáté balení kuřecího masa tyto choroboplodné zárodky obsahuje, kvůli čemuž onemocní zhruba jeden milion lidí ročně. Jak se takovým „radostem“ vyhnout?

Nejprve očista nasucho, potom horko

„Chcete-li omezit šíření bakterií po celé kuchyni, ošetřete syrovou drůbež papírovou utěrkou, následně ji zlikvidujte a důkladně si omyjte ruce. Všechny povrchy, se kterými přišla syrová drůbež do styku, vydezinfikujte,“ doporučuje americká registrovaná poradkyně výživy Nicole Hopsecger s tím, že vysoké teploty vaření se o zničení bakterií postarají.

Zdroje: www.clevelandclinic.org, www.foxnews.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat