Prostreno.cz

Univerzální pórek je kámoš se zdravím

Pórek je známý také jako pór. Jedná se o zeleninu, která dorůstá délky asi 60 až 80 cm, má průměr 1 až 4 cm a je příbuzná s cibulí, česnekem a medvědím česnekem. Chuť pórku je podobná chuti cibule, ale chutná mnohem příjemněji a jemněji a při konzumaci nebo krájení se nemusíte bát, že vám potečou slzy z očí.

Pórek je univerzálnější, než byste očekávali. Zelenina, která je velmi běžná ve Středomoří, je skutečně všestranná, pokud jde o vůni a chuť. Je ideální pro okořenění široké škály jídel.

Obsahuje vitaminy B1, B2, C, E a K. Součástí je také provitamin A, který má pozitivní vliv na zrak. Nabízí také dostatek minerálů, jako je sodík, draslík, fosfor a inulin. Pórek má antibakteriální účinek a podporuje činnost ledvin a trávení. 100 gramů má jen asi 29 kilokalorií.

Pokud jste náchylní na ledvinové kameny, měli byste jíst pórku hodně, protože mohou zabránit onemocnění.

Pór však může také způsobit plynatost, pokud máte citlivý žaludek.

Původ a sezona

Pórek se ve Středomoří pěstuje již více než 4 000 let. Dnes pochází většina pórku z Evropy a Středomoří. Pórek je klasická zimní zelenina a obvykle se sklízí od října do března. Ale v supermarketu můžete najít také takzvaný letní pórek – a ten máte k dispozici celý rok.

Jak v supermarketu poznat čerstvý pórek

Pórek by měl mít při nákupu pevné, tmavě zelené a ostré listy. Ty by neměly mít praskliny a hnědé nebo žluté skvrny. Střední část a kořen by měli být jasně bílé.

Použití v kuchyni

Nejtěžší věcí při používání póru je správné čištění. Zelenina totiž zasahuje hluboko do půdy, takže je nutné ji důkladně odstranit. Nejlepší je rozříznout pórek podélně, abyste se dostali ke všem případným nečistotám a mohli je vypláchnout vodou. Pak stačí pórek jen vytřepat dosucha a zpracovat podle potřeby.

Z pórku lze použít cokoli – listy však chutnají trochu dřevitě, a jsou proto nejvhodnější do polévek nebo dušených pokrmů.

Pórek můžete konzumovat také syrový. Podzimní a zimní odrůdy jsou však někdy poměrně ostré.

Skladování a trvanlivost

Čerstvý pórek lze uchovávat v chladničce asi 1–2 týdny, nejvhodnější je prostor pro zeleninu. Pokud je to však možné, měli byste ho skladovat odděleně od ostatních potravin. Intenzivní vůně pórku může změnit chuť citlivých potravin, jako jsou určité druhy ovoce nebo másla.

Pokud je pórek očištěný a nakrájený, můžete ho nechat v krabičce asi jeden až dva dny. Před zmrazením je vhodné nakrájené kousky lehce blanšírovat – pak vydrží až 12 měsíců.

Zdroj: www.gutekueche.at, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat