Prostreno.cz

Neuvěřitelná rozmanitost máty

Milujeme nádherně osvěžující účinek máty v čerstvých tzatziki, mojitu nebo žvýkačce. Budete se divit, co ještě máta dokáže.

Ve starověku byla máta považována za bylinku s afrodiziakálním účinkem, protože vůně a chuť máty stimulují smysly.

Osvěžující zdraví

Máta má velmi osvěžující účinek, je léčivá a chutná lahodně. Je to jedna z nejoblíbenějších bylin. Asi před 300 lety se rostlina s modravým stonkem a tmavě zelenými, mírně chlupatými listy pěstovala v Anglii. Marocká máta vypadá trochu jinak: má světle zelené listy a má jemnější chuť. Zelená máta má na druhé straně vyšší obsah mentolu a tím i silnou vůni.

Máta peprná se sklízí po celé léto až do listopadu. Jeho listy mají nejsilnější účinek, když se rostlina chystá kvést. Jejich typická chuť se používá do dezertů, letních nápojů, salátů, ale také masa a chutney. Ale máta se používá také jako léčivá rostlina.

Mátový olej –⁠ dobrý proti bolestem hlavy

Zodpovědný za léčivý účinek máty je její olej, mentol. Pomáhá při úporných bolestech hlavy, stejně jako paracetamol. Při lokální aplikaci mátového oleje na kůži, a to i v malém množství, se aktivují receptory chladu a tlaku, ve vysokých koncentracích naopak receptory tepla a bolesti. Mentol způsobuje změnu buněčné membrány se zvýšenou elektrickou aktivitou. Vysoké koncentrace mentolu mají lokální anestetický účinek.

Antiseptické vlastnosti

Díky svým antiseptickým vlastnostem je mátový olej užitečný při nachlazení a chřipce. Místo nosních kapek jednoduše nakapejte pod nos několik kapek mátového oleje. To se však nedoporučuje pro citlivou pokožku a olej by se nikdy neměl dostat na sliznice.

Máta peprná pomáhá při žaludečních a střevních potížích

Mátový olej lze použít i interně –⁠ zejména při zažívacích potížích, například dráždivém tračníku. Řada studií ukazuje, že snižuje obtíže, jako je plynatost nebo bolest břicha. Mátový olej má antispazmatickýs a deflační účinek a podporuje produkci žluči. Kromě toho má účinek stimulující chuť k jídlu a podporuje sekreci žaludeční šťávy. Lidé se zanícenými sliznicemi, poškozením žluči a jater by se ale měli od mátové čaje a máty držet dál.

Máta je také nepostradatelná v kosmetice: čistí, čistí, detoxikuje a odlehčuje.

Zdroj: www.fitforfun.com, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat