Prostreno.cz

Správné skladování jablečného octa

Při úklidu jste narazili na zaprášenou lahev jablečného octa. Můžete ji ještě použít, i když je na dně zákal?

Jablečný ocet je druh octa vyrobený z jablek. Přesněji řečeno se jedná o fermentovanou jablečnou šťávu. Při výrobě jablečného octa se jablka rozdrtí a vystaví kvasinkám. Tím se přírodní cukr z ovoce časem zkvasí a přemění na alkohol (jako byste to udělali s vínem). Kyselina octová je pak primární složkou octa a látkou, která „jablečňáku“ dodává jeho charakteristicky kyselý chuťový profil. Pod co všechno se jablečný ocet může podepsat?

S matkou i bez matky

Jablečný ocet snižuje chuť k jídlu tím, že vyvolává pocit sytosti, dále je přírodním projímadlem, snižuje hladinu cukru v krvi, zlepšuje citlivost na inzulin nebo redukujte hladinu cholesterolu. Jablečný ocet se prodává filtrovaný nebo nefiltrovaný. Nefiltrovaný či surový jablečný ocet má zakalený vzhled a obsahuje něco, čemu se říká „matka“ (kolonie prospěšných bakterií). Tato matka je přirozeným vedlejším produktem kvašení, přeměnou alkoholu na ocet. Filtrované verze matku neobsahují a bývají méně zakalené.

Máte ocet vyhodit?

I když se jablečný ocet nikdy opravdu nezkazí, může v průběhu času podstoupit určité fyzické změny. Jak stárne, produkuje více sedimentu, což se týká zejména nefiltrované verze. Na dně lahve se tak objevuje zákal. To se děje v důsledku vystavení kyslíku (z používání) a neznamená to, že se ocet zkazil, jen počítejte s tím, že bude kyselejší. Jinak se nemáte čeho bát.

Jablečný ocet je díky své vysoce kyselé povaze samokonzervační a může vydržet dlouhou dobu (i navždy). Je však pochopitelné, že výrobci musí na etiketu svých výrobků uvádět data expirace, proto se na lahvích z obchodu můžete setkat s dvouletou až pětiletou dobou spotřeby. Klidně ale jablečný ocet (nebo jakýkoli jiný ocet) používejte i po uplynutí avizované doby.

Skladování

Vzhledem k tomu, že je jablečný ocet přirozeně velmi kyselý, nemusí být uchováván v chladu. Jednoduše jej dejte mimo přímé sluneční světlo a na chladné a tmavé místo. Ujistěte se, že je lahev dobře uzavřená. Čím více je jablečný ocet vystaven kyslíku, tím více oxiduje a podléhá fyzickým změnám. Pakliže máte pochybnosti o jeho kvalitě, využijte ho aspoň pro úklid. Směs jednoho dílu vody a jednoho dílu jablečného octa představuje působivý čistič odstraňující bakterie, který můžete využít v celé domácnosti.

Zdroje: www.asweetpeachef.com, www.eatingwell.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat