Prostreno.cz

Správné skladování jablečného octa

Při úklidu jste narazili na zaprášenou lahev jablečného octa. Můžete ji ještě použít, i když je na dně zákal?

Jablečný ocet je druh octa vyrobený z jablek. Přesněji řečeno se jedná o fermentovanou jablečnou šťávu. Při výrobě jablečného octa se jablka rozdrtí a vystaví kvasinkám. Tím se přírodní cukr z ovoce časem zkvasí a přemění na alkohol (jako byste to udělali s vínem). Kyselina octová je pak primární složkou octa a látkou, která „jablečňáku“ dodává jeho charakteristicky kyselý chuťový profil. Pod co všechno se jablečný ocet může podepsat?

S matkou i bez matky

Jablečný ocet snižuje chuť k jídlu tím, že vyvolává pocit sytosti, dále je přírodním projímadlem, snižuje hladinu cukru v krvi, zlepšuje citlivost na inzulin nebo redukujte hladinu cholesterolu. Jablečný ocet se prodává filtrovaný nebo nefiltrovaný. Nefiltrovaný či surový jablečný ocet má zakalený vzhled a obsahuje něco, čemu se říká „matka“ (kolonie prospěšných bakterií). Tato matka je přirozeným vedlejším produktem kvašení, přeměnou alkoholu na ocet. Filtrované verze matku neobsahují a bývají méně zakalené.

Máte ocet vyhodit?

I když se jablečný ocet nikdy opravdu nezkazí, může v průběhu času podstoupit určité fyzické změny. Jak stárne, produkuje více sedimentu, což se týká zejména nefiltrované verze. Na dně lahve se tak objevuje zákal. To se děje v důsledku vystavení kyslíku (z používání) a neznamená to, že se ocet zkazil, jen počítejte s tím, že bude kyselejší. Jinak se nemáte čeho bát.

Jablečný ocet je díky své vysoce kyselé povaze samokonzervační a může vydržet dlouhou dobu (i navždy). Je však pochopitelné, že výrobci musí na etiketu svých výrobků uvádět data expirace, proto se na lahvích z obchodu můžete setkat s dvouletou až pětiletou dobou spotřeby. Klidně ale jablečný ocet (nebo jakýkoli jiný ocet) používejte i po uplynutí avizované doby.

Skladování

Vzhledem k tomu, že je jablečný ocet přirozeně velmi kyselý, nemusí být uchováván v chladu. Jednoduše jej dejte mimo přímé sluneční světlo a na chladné a tmavé místo. Ujistěte se, že je lahev dobře uzavřená. Čím více je jablečný ocet vystaven kyslíku, tím více oxiduje a podléhá fyzickým změnám. Pakliže máte pochybnosti o jeho kvalitě, využijte ho aspoň pro úklid. Směs jednoho dílu vody a jednoho dílu jablečného octa představuje působivý čistič odstraňující bakterie, který můžete využít v celé domácnosti.

Zdroje: www.asweetpeachef.com, www.eatingwell.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Cottage lívance

15min
(1 hlasů)

Snídaňové burrito s míchanými vejci

15min
(3 hlasů)

Lívance bez vajec

15min
(1 hlasů)
Více tipů

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba