Prostreno.cz

Bezinky jsou superfood z přírody

Bezinky chutnají lahodně ovocně jako džem a džus, ale výtažky z bezového květu jsou také osvědčeným prostředkem pro podporu zdraví. Proč je zejména černý bez tak zdravý a jak ho používat?

Ve středověku se keř černého bezu považoval za posvátný. Sloužil jako odpuzující prostředek proti čarodějnicím a černé magii a byl určen k ochraně před ohněm a údery blesku. Proto také pokácení keře černého bezu znamenalo neštěstí – nebezpečí, že duchové, kteří v něm žijí, budou nemilosrdní, bylo příliš velké.

Pro silný a fungující imunitní systém je dostatek pohybu a vyvážená strava alfa a omega. Pokud chcete udělat ještě více – přirozená síla černého bezu může posílit funkci imunitního systému.

Zdraví v každé very-Berry

Krásné bílé květy černého bezu zdobí silnice mezi květnem a červencem. Pokud máte rádi i jejich chuť, můžete z nich připravit ovocně sladký sirup nebo dezerty. Ale strom nese také ovoce – a to může nabídnout všechno. Na podzim dozrávají tmavě červené bobule, o kterých se říká, že mají v mnoha ohledech pozitivní účinek.

Čím tmavší, tím intenzivnější

Malé, ale silné! Černý bez hrál hlavní roli už ve starověké lidové medicíně – a to není divu, protože je to jeden z nejvšestrannějších a nejzdravějších divokých keřů. Po generace se černý bez používal mnoha způsoby a považuje se za přírodní lék. Jeho červené bobule jsou výrazně tmavší než u keřů divokých bezinek. 

Před staletími sloužily bobule, ale také listy, květy a kůra jako "božská apatyka", pokud člověk trpěl problémy, jako je kašel, bolest v krku nebo gastrointestinální problémy. Při jakých obtížích ho můžete využít?

Boj proti nachlazení a chřipce

Jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C, který posiluje imunitní systém a naši obranyschopnost. Ale tím to nekončí: Černý bez také obsahuje protizánětlivé esenciální oleje, glykosidy posilující srdce a antimikrobiální třísloviny, což je důvod, proč zdravé bobule v podobě kloktadla mohou zmírnit bolest v krku. Antokyany a polyfenoly chrání naše imunitní buňky, protože působí proti virům a patogenům.

Zdravý kardiovaskulární systém

Tmavě modré plody jsou bohaté na flavonoidy (sekundární rostlinné látky), které zachycují volné radikály. Mají proto protizánětlivý účinek a chrání mimo jiné před onemocněním kardiovaskulárního systému. Dokonce dalece předčí brusinky, borůvky, goji a ostružiny.

Podpora růstu svalů

Bezinky jsou bohaté na draslík a vápník a tato kombinace posiluje svaly. Draslík je důležitý pro svalovou kontrakci, zvyšuje pružnost, rovnováhu vody a krevní tlak svalů. Obsah vápníku podporuje udržení hustoty kostí.

Ochrana srdce

Díky vysokému obsahu draslíku bylo prokázáno, že konzumace bezinek, například v podobě šťávy nebo čaje, má zvláštní vliv na zdraví srdce a zabraňuje srdečním arytmiím.

Zdroj: Holunderbeeren: Gesunde Kraftpakete für das Immunsystem (www.fitforfun.de)





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat