Prostreno.cz

Babské rady na ucpané dutiny

Ucpané dutiny jsou jedním z nejnepříjemnějších průvodních jevů nachlazení. Ještě než se však vydáte zoufalí ke svému lékaři, vyzkoušejte některou z následujících „babských“ rad.

1. Napařování, inhalace

Tradiční, i když většinou nijak extra příjemný způsob, jak se zbavit věčně ucpaného nosu a nepříjemné bolesti hlavy. Pokud doma nemáte speciální napařovací lázeň, vystačíte si s hrncem horké vody. Přidat do ní můžete pár kapek eukalyptového oleje, případně nasypat sušenou mátu nebo heřmánek. Pak už stačí jen dostatečně velký ručník, který si přehodíte přes hlavu nad hrncem a je to. Jen pozor, ať se neopaříte!

2. Horká sprcha

Pokud se vám nechce inhalovat výše popsanou, klasickou metodou, můžete zkusit dlouhou, horkou sprchu – pára, která se při sprchování uvolňuje, totiž funguje na stejném principu.

3. Fyzická aktivita

Že je sport to poslední, na co máte chuť, když nemůžete pořádně dýchat a hlavu máte jako střep? Zkuste se přemoci a věnujte se 20 minut nějaké fyzické aktivitě. Běžte se projít, zaběhat si, zkrátka co vás napadne. Uvidíte, že se vám v konečném důsledku uleví.

4. Zázvorový čaj

Tahle celkem tradiční pomoc při nachlazení postupně začíná získávat na oblibě. A není divu. Nálev z čerstvého zázvoru a citronu (doplnit jej můžete skořicí nebo hřebíčkem a osladit medem) organismus pořádně prohřeje a pomůže uvolnit ucpané dutiny.

5. Výplachy

Výplach nosních dutin sice příliš oblíbený není a vyžaduje trochu cviku, ale rozhodně se vyplatí ho zkusit! Tradičně se provádí roztokem vody a soli, v lékárně jsou k dostání i různé již připravené směsi (včetně náčiní k provedení výplachu).





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat