Prostreno.cz

Vývar z kostí jako zázračný podzimní lék

Patří do něj zelenina, koření a kosti. Táhne se pozvolna nejméně dvě až tři hodiny a má pořádnou sílu. Vývar z kostí je domácí lékem na mnoho neduhů a zároveň superpotravina, kterou byste určitě měli pít!

Poctivý vývar je krásnou vzpomínkou na dětství, kdy prarodiče jeho prostřednictvím kurýrovali nejen rýmu a kašel. Vývary z kostí jsou chutné a mají také spoustu zdravotních účinků. Která z nich vás nadchne ze všeho nejvíc?

Posiluje imunitu

Vývar z kostí bývá vynikajícím zdrojem aminokyseliny L-glutaminu, která pomáhá hojit střevní výstelku a snižovat záněty v těle. Vývar je zároveň prospěšný pro lidi s celiakií nebo zažívacími problémy, jako je syndrom prosakujícího střeva nebo syndrom dráždivého tračníku. Může také pomoci zlepšit funkci imunitního systému.

Je dobrý na kosti a klouby

Vývar z kostí je jednoduchý pokrm plný živin a aminokyselin. Obsahuje vápník, hořčík, fosfor, kolagen, želatinu, prolin, glycin, L-glutami, železo, vitaminy A a K, mastné kyseliny, selen, zinek, mangan a glykosaminoglykany (dlouhé nevětvené heteropolysacharidy). Vyživuje kosti a klouby. Již zmíněný kolagen také pomáhá hojit rány a jiná zranění rychleji než jiné proteiny.

Krotí nachlazení a chřipku

Kuřecí polévka, vývar z kostí a další potraviny, které obsahují želatinu, patří ke skvělým prostředkům, které bojují s příznaky nachlazení a chřipky. Sluší se uvést, že vývar je vynikajícím zdrojem minerálů, vitaminů a aminokyselin s protizánětlivými účinky.

Posiluje vlasy, kůži a nehty

Pokud hledáte způsob, jak podporovat zdraví svých vlasů, pokožky a nehtů, vývar z kostí může být odpovědí. Kolagen – přítomný ve vývaru – podporuje růst vlasů, kůže a nehtů. Kolagen je základní stavební složkou organismu, jejíž hlavní funkcí je působit jako pojivo buněk – kloubů, kostí, šlach i pokožky. Předchází suché pleti a tvorbě vrásek, krotí roztřepené konečky a ztrátu vlasů, z křehkých nehtů dělá pevné a odolné „drápky“. Vývar jako takový je lékem proti stárnutí.

Podporuje spánek

Kvalitní spánek je základem všeho. Máte-li problémy se spánkovou hygienou, úpravou biorytmů, usínáním nebo častým probouzením, zkuste kostní vývar. Podle všeho aminokyselina glycin v něm přítomná působí na spánek více než příznivě.

Je vývar z kostí bezpečný?

Přestože je kostní vývar lékem a součástí vyvážené stravy, stojí za připomenutí, že kosti vážou těžké kovy. Kostní vývar tak sám o sobě může být zdrojem kontaminantů, jako je olovo. Také ti, kteří dodržují dietu s nízkým obsahem sodíku, by měli zvážit obsah soli v konkrétních receptech.

Zdroje: www.wikipedia.org, www.healthfitnessrevolution.com, www.bbcgoodfood.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat