Prostreno.cz

Nadměrné padání vlasů zastaví semena pískavice

Den co den s hrůzou hledíte na chomáč vlasů, který ucpává odtok? Zřejmě vám kštice padá víc než by měla. Ale nezoufejte, semínka pískavice vám hodí záchranné lano!

Pískavice, které se také říká řecké seno, pravděpodobně pochází z Indie, odkud se velice rychle rozšířila do oblasti Středního východu, Egypta a území Středozemního moře. Tradici má skutečně dlouhou, neboť je v ajurvédské medicíně považována za jednu z nejstarších léčivek vůbec. I proto získala věhlas po celém světě, díky čemuž zaujala i odbornou veřejnost.

Doplněk nejen pro čerstvé maminky

Semínka pískavice nejsou jen léčivým prostředkem, ale i kulinářskou přísadou, bez níž by se třeba indická gastronomie obešla jen stěží. Pokud by vás zajímaly jejich zdravotní výhody, je prokázáno, že podporují produkci mateřského mléka. Zkrátka však nepřicházejí ani muži, protože těm zase pomáhají zvýšit hladinu testosteronu, což má vliv na jejich libido. Pískavicová semena regulují i hladinu krevního cukru a cholesterolu. Je o nich také známo, že srovnatelně s farmaceutickými medikamenty tlumí pálení žáhy, přičemž působí proti zánětům. Vynikají ale i v kosmetické sféře, proto se také přidávají do celé řady pečujících produktů. Proč je dát „ochutnat“ hlavně vlasům?

Nadměrné padání? Minulost!

Když vlasy padají až moc, asi každý to bezpečně pozná. Někdy je příčinou chronický stres, hormonální bouře či nutriční nedostatek, jindy v pozadí řídnoucí kštice stojí špatná kvalita vlasové pokožky, kouření nebo třeba zhoršená činnost štítné žlázy. Bez ohledu na konkrétní důvod tento problém může vyřešit právě řecké seno. Veliké pochvaly sklízí i od expertů zabývajících se dermokosmetikou! Dle jejich rad zkuste semena přes noc namočit ve vodě a druhý den je rozmělněte na pastu. Tu použijte jako klasický zábal, jehož ideální doba působení je něco kolem 20 minut. Ovšem máte i jinou možnost. Namočená semena můžete scedit a získanou vodou si vlasy pouze oplachovat. Čím častěji tuto kúru absolvujete, tím samozřejmě lépe. Která varianta vám přijde lepší?

Zdroje: www.1mhealthtips.com, www.healthline.com, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21261516/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21116018/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2194788/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20623611/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19051589/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat