Prostreno.cz

Sezonní saláty a bylinky v listopadu

Kapusta nebo polníček, ale i všechny druhy zelí – v listopadu nám příroda poskytne ještě mnoho kvalitních potravin. Vyzkoušejte listopadovou sezonu a užijte si rozmanitost naplno.

Co roste v listopadu? Abyste neztratili přehled o velkém výběru, ukážeme vám, co můžete v listopadu nakoupit z regionálního pěstování.

Čekanka

Čekanku si můžete koupit po celý rok, ale její sezóna je od října do dubna. Hořčiny, které obsahuje, prospívají žaludku a dokážou zabránit vlčímu hladu, proto byste ji měli konzumovat rozhodně častěji.

Endivie

Endivie obsahuje laktukopikrin, který se nachází především ve spodních částech listu. Je skvělý jako předkrmový salát, protože povzbuzuje trávení. Hořké listy skvěle chutnají s malinovým dresinkem.

Polníček

Polníček má tu výhodu, že je k dostání i v zimě. V souboji vitamínů poráží polníček všechny ostatní saláty: Žádná jiná odrůda neobsahuje tolik vitaminu C.

Máta

Věděli jste, že na světě existuje asi 30 druhů máty? Najdete mezi nimi i jahodovou a čokoládovou mátu. Aromatickou mátovou vodu si můžete rychle vyrobit sami – stačí vložit do džbánu s vodou několik lístků máty a nechat jednu až dvě hodiny v lednici.

Římský salát

Listy římského salátu lze připravit jako přílohu, například jemně podušené nebo zapečené s výrazným sýrem. Proto se salát také nazývá „salát na vaření“. Obzvláště oblíbené jsou lehce oříškové salátové srdce. Takzvaný římský salát ale chutná i jako syrový.

Kapusta

Poslední šance užít si vitaminovou bombu, protože její čas brzy skončí. Zasytí vás na dlouhou dobu díky vláknině a boduje také spoustou vitaminů C, E a A a vápníku. 

Fenykl

Fenykl obsahuje cenné silice, které nejen skvěle chutnají, ale také zklidňují gastrointestinální trakt. Zelenina je velmi zdravá a obsahuje značné množství vitamínů A a E. Nyní si fenykl v outdoorové kvalitě vychutnáte podle libosti, například jako zapékanou zeleninu, z grilu nebo jednoduše nastrouhaný s trochou olivového oleje, citronu a parmazánu. 

Čínské zelí

Světle zelené zelí je až příliš dobré na to, aby bylo jen jako příloha do asijských nudlí nebo rýžových pánví, zvláště když čínské zelí boduje vysokým podílem vitaminu C, kyseliny listové a hořčičných olejů. Ať už ho smažíte, dusíte, vaříte – zelí nepotřebuje déle než pět až sedm minut.

Špičaté zelí

Smažené, gratinované, v salátu nebo vařené – špičaté zelí lze v kuchyni použít flexibilně. Jeho křupavé, křehké listy jsou mnohými oblíbené, protože chutnají lehce sladce. Už jen jedna dokáže pokrýt denní potřebu vitaminu C! 

Červené zelí

Znáte zelí jen jako přílohu k masu? To by se mělo co nejdříve změnit! Od června začala na našich polích sklizeň červeného zelí. Nyní se dá zpracovat podle libosti – nejlépe do syrových zeleninových salátů, aby zůstal zachovaný vysoký obsah vitaminu C. Jednoduše nastrouhejte najemno a dochuťte ingrediencemi dle vlastního výběru, co třeba jablka?

Bílé zelí

Tato vydatná a zdravá zelenina je nejen extrémně levná, ale může také chutnat extrémně lahodně, pokud ji správně připravíte. A dodává nám spoustu cenných živin, zvláště v zimě, kdy to imunitní systém nutně potřebuje. Ať už v klasických nebo nových kreativních pokrmech. 

Savojský salát

Letní sezóna savojského salátu začala už v červnu a pokračuje i v listopadu. Jemné zelené, kudrnaté listy se vyznačují obzvláště jemným aroma, zvláště vysokým obsahem vitamínu C a minerálních látek. Vyzkoušejte tmavě zelené zelí v salátu, naplňte ho jako nízkosacharidový zábal nebo svačinu na listech jako křupavé čipsy.

Pak Choi

Pak Choi má svůj původ v Asii. Chutná dobře syrové, dušené, vařené a samozřejmě z woku. Baby Pak Choi je obzvláště jemný. Udržujte dobu vaření a přípravy co nejkratší, jinak Pak Choi ztratí svou barvu a křupavost.

Zdroj: www.eatsmarter.de





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat