Prostreno.cz

Šafrán a jeho přednosti pro zdraví

Pěstuje se převážně v Íránu, ale lze jej nalézt i v jiných oblastech, jako je Francie, Španělsko, Itálie a Indie. Šafránový krokus je jedním z nejcennějších a nejprospěšnějších koření na celém světě s působivými kosmetickými a zdravotními účinky!

Dvě hlavní terapeutické složky šafránového krokusu se nazývají picrocrocin a crocin. Šafrán obsahuje značné množství vitaminů (A, C, riboflavin, niacin, B6, kyselina listová, B12), dále železo, vápník, hořčík a draslík. Jeho hlavní makroživinou jsou sacharidy, přitom obsahuje málo bílkovin, minimum tuku a nulový cholesterol. Vědci poukázali na jeho vlastnosti proti stárnutí. Není náhodou, že výtažky z této vzácné rostliny používala i egyptská královna Kleopatra. Šafrán ovšem není „jenom“ kořením a kosmetickou přísadou. Jeho úžasné vlastnosti sahají mnohem dál. Co všechno umí?  

Chrání před oxidačním stresem

Crocin, crocetin, safranal a kaempferol, antioxidanty přítomné v šafránu, chrání před oxidačním stresem, který může způsobit poškození mozkových buněk. Antioxidanty zároveň bojují proti zánětům a jsou užitečné v boji proti Alzheimerově chorobě.

Krotí deprese a úzkosti

Šafránu se někdy říká „sluneční koření“, a to z dobrého důvodu. Ukrývá v sobě i poklady, jako je fluoxetin, imipramin a citalopram, jež zmírňují úzkosti, deprese a panické poruchy.

Dodává tělu vitaminy a minerály

Šafrán obsahuje vápník, draslík a železo, tedy všechny velmi důležité minerály, které organismus potřebuje k plnému plnění svých každodenních funkcí! 100 gramů koření tělo bohatí o 111 mg (9 % denní hodnoty) vápníku, 11,1 mg (9 % denní hodnoty) železa a konečně 1724 mg (37 % denní hodnoty) draslíku. Nelze nezmínit ani přítomnost vitaminů A, C a B-6, thiaminu (vitaminu B-1), riboflavinu, niacinu a folátu.

Působí proti rakovině

Podle studie Všeobecné chemické laboratoře Zemědělské univerzity v Aténách ve spolupráci s francouzskou Laboratoire de Spectroscopie Biomoléculaire obsahují crociny v šafránu karotenoidy, které jsou účinné proti některým typům rakoviny včetně neuroblastomu, rakoviny prsu a adenokarcinomu tlustého střeva.

Snižuje příznaky PMS

Premenstruační syndrom je něco, čeho se ženy každý měsíc obávají. Dobrou zprávou je, že již 30 mg šafránu denně snižuje podrážděnost, bolesti hlavy, menstruační křeče a stres. To proto, že zmíněné koření mimo jiné redukuje hladinu kortizolu (stresového hormonu!).

Zvyšuje libido

Šafrán má pozitivní vliv na erektilní dysfunkci a sexuální touhu a považuje se tak za přírodní afrodiziakum, jež dělá dobře mužům i ženám. Škoda jen jeho vyšší ceny. Odhaduje se, že na 1 kilogram sušeného šafránu je potřeba 170 000 květů. V kombinaci s vysokými náklady na produkci na trhu zaplatíte (podle kvality) něco mezi 100 a 350 korunami za jediný gram koření. 

Zdroje: www.healthfitnessrevolution.com, www.dutchgrown.com, www.kardamas.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat