Prostreno.cz

Potraviny na detox: Tyhle jsou na očistu nejlepší

Detoxikace organismu je v posledních letech oblíbenou záležitostí. Nad některými metodami ovšem někteří odborníci na výživu kroutí hlavou. Než abyste se pouštěli do nějakých extrémů, raději do svého jídelníčku zařaďte následující potraviny.

A které pochutiny jsou na očistu organismu nejlepší?

1. Citron

V malém žlutém ovoci se skrývá spousta vitaminu C a také antioxidantů, které vychytávají škodlivé volné radikály. Navíc citron dokáže vyrovnat pH našeho organismu, čímž posiluje imunitní systém.

Začněte ráno tím, že vypijete sklenici horké (ale ne moc, abyste nezničili vitamin C) vody s plátkem citronu! Je to skvělý způsob, jak nastartovat detoxikaci.

2. Zázvor

Není od věci nejen nastartovat metabolismus, ale i srovnat zažívání. A zázvor je skvělým prostředkem! Navíc obsahuje řadu antioxidantů a podporuje fungování imunitního systému.

Dopřejte si čas od času čerstvý zázvorový čaj nebo zázvorovou limonádu, případně přidejte trochu nastrouhaného zázvoru do svého oblíbeného salátu.

3. Česnek

Česnek působí antibakteriálně (však se mu přezdívá přírodní antibiotikum), bojuje proti virům, podporuje zdraví srdce a cév a navíc obsahuje alicin – látku, která podporuje produkci bílých krvinek a tím pomáhá organismu v boji proti toxinům.

Nejúčinnější je česnek čerstvý, přidejte jej třeba do salátového dresinku nebo na topinku.

4. Artyčok

U nás nejsou čerstvé artyčoky nijak běžné, ale občas se sehnat dají. A to je dobře – podporují zdravé zažívání, obsahují řadu antioxidantů a navíc posilují naše játra, která jsou v boji s nejrůznějšími toxiny v „přední linii“.

5. Červená řepa

Spoustě z nás sice tahle zelenina v dětství k srdci právě nepřirostla, ale rozhodně bychom jí měli dát ještě šanci. Obsahuje totiž hořčík, železo a vitamin C, podílí se na zdravé pokožce, snižuje hladinu cholesterolu a navíc podporuje činnost jater.

Pokud vám nepřijde představa chroupání řepy příliš lákavá, vyzkoušejte 100% řepnou šťávu! Prodává se v některých supermarketech, obchodech se zdravou výživou či v sezoně na farmářských trzích.

6. Zelený čaj

Dostatek tekutin je pro detoxikaci organismu klíčový. A zelený čaj by ve vašem pitném režimu určitě neměl chybět! Obsahuje velké množství antioxidantů, které posilují imunitní systém, ale také prospívá játrům.

Abyste jeho účinek ještě zvýraznili, přidejte do něj pár kapek citronu.

7. Čerstvé ovoce

Spousta vitaminů, minerálů a antioxidantů – to je ovoce. Takže na něj rozhodně nezapomínejte a dopřejte si jej každý den! Vybírat můžete podle chuti, nemůžete udělat chybu!
 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat