Prostreno.cz

Konzumace lososa nemá pouze klady

Je to pravděpodobně nejoblíbenější ryba na světě. Je ale losos tak zdravý, jak se o něm říká?  

Chutný losos se objevuje na talíři velmi často. Oblíbená ryba obsahuje mnoho zdravých omega-3 mastných kyselin a je oblíbená i u lidí, kteří si váží zdravé výživy.

Přestože losos patří k nejtučnějším druhům ryb, lze jej považovat za zdravou rybu, která obsahuje především dobré nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat cholesterol a krevní tlak. Tyto omega-3 mastné kyseliny jsou také údajně prospěšné pro buněčný metabolismus a mají pozitivní vliv na pokožku. Zejména lidé trpící kožními vadami mohou pravidelnou konzumací dosáhnout pozitivního účinku na pleť, neboť nenasycené mastné kyseliny působí protizánětlivě. 

Nutriční hodnoty a živiny 

Losos navíc obsahuje řadu vitaminů, jako jsou vitaminy A, B, D a kyselinu listovou, bílkoviny a sůl. Najdete v něm také minerály jako jód, draslík, fosfor. Díky vysokému obsahu bílkovin je losos obzvláště dobře stravitelný. V kombinaci s nízkosacharidovou zeleninou jde o poměrně lehké jídlo, které díky zdravým mastným kyselinám dokonce zrychlí metabolismus. 

Kdo pravidelně konzumuje lososa, posiluje také kardiovaskulární systém, protože vitaminy, živiny a tuky obsažené v rybách mají pozitivní vliv na zdraví. Tuky zabraňují usazování v tepnách, a jsou proto dobré pro silné a zdravé tělo.

Je konzumace lososa ve velkém nebezpečná? 

Konzumace lososa však nemá jen klady. Zvláště chovaný losos má špatnou pověst a údajně škodí nejen životnímu prostředí, ale také zdraví, protože prý obsahuje škodliviny, a dokonce i chemikálie. Norské akvafarmy jsou pod palbou kritiky, protože tam chované ryby obsahují antibiotika a mluví se o špatných podmínkách chovu. Losos z této farmy je dokonce kvůli toxinům v krmivu chovaných lososů označovaný za jednu z nejtoxičtějších potravin, a dokonce je prý karcinogenní. 

Chovaný losos z akvakultury je však bohatší na tuk než divoký losos, a proto má více zdravých omega-3 mastných kyselin. Nejlepší je kupovat lososa z bio farmy. Ten má více prostoru k životu a v chovu je zakázáno používat hormony a léky. Malé množství pesticidů a těžkých kovů, jako je rtuť, olovo a kadmium, lze také nalézt v lososech chovaných na farmách. Tyto hodnoty jsou však hluboko pod zákonem povoleným limitem.  

Příprava lososa

Ať už na sushi nebo chlebu, tučné ryby můžete samozřejmě jíst i syrové. Ujistěte se však, že je čerstvý. Poznáte to tak, že losos nevoní rybinou, ale voní jako moře. Je důležité, aby nedošlo k přerušení chladicího řetězce. 

Losos chutná nejlépe, když ho orestujete čerstvý. K tomu si připravte pánev s trochou oleje a zahřejte ji na střední až vysokou úroveň. Filet z lososa s kůží osolte a přidejte do pánve. Poté počkejte, až bok ryby zbělá, osolte a otočte masou stranou. Nakonec lososa dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Na smažení nepoužívejte příliš mnoho oleje. Na jeden kousek stačí polévková lžíce oleje a je to mnohem zdravější než topit rybu v tuku.

Zdroj: www.fuersie.de/abnehmen/lachs-so-gesund-ist-der-beliebte-speisefisch-10622.html, www.whattoeat.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat