Prostreno.cz

Konzumace lososa nemá pouze klady

Je to pravděpodobně nejoblíbenější ryba na světě. Je ale losos tak zdravý, jak se o něm říká?  

Chutný losos se objevuje na talíři velmi často. Oblíbená ryba obsahuje mnoho zdravých omega-3 mastných kyselin a je oblíbená i u lidí, kteří si váží zdravé výživy.

Přestože losos patří k nejtučnějším druhům ryb, lze jej považovat za zdravou rybu, která obsahuje především dobré nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat cholesterol a krevní tlak. Tyto omega-3 mastné kyseliny jsou také údajně prospěšné pro buněčný metabolismus a mají pozitivní vliv na pokožku. Zejména lidé trpící kožními vadami mohou pravidelnou konzumací dosáhnout pozitivního účinku na pleť, neboť nenasycené mastné kyseliny působí protizánětlivě. 

Nutriční hodnoty a živiny 

Losos navíc obsahuje řadu vitaminů, jako jsou vitaminy A, B, D a kyselinu listovou, bílkoviny a sůl. Najdete v něm také minerály jako jód, draslík, fosfor. Díky vysokému obsahu bílkovin je losos obzvláště dobře stravitelný. V kombinaci s nízkosacharidovou zeleninou jde o poměrně lehké jídlo, které díky zdravým mastným kyselinám dokonce zrychlí metabolismus. 

Kdo pravidelně konzumuje lososa, posiluje také kardiovaskulární systém, protože vitaminy, živiny a tuky obsažené v rybách mají pozitivní vliv na zdraví. Tuky zabraňují usazování v tepnách, a jsou proto dobré pro silné a zdravé tělo.

Je konzumace lososa ve velkém nebezpečná? 

Konzumace lososa však nemá jen klady. Zvláště chovaný losos má špatnou pověst a údajně škodí nejen životnímu prostředí, ale také zdraví, protože prý obsahuje škodliviny, a dokonce i chemikálie. Norské akvafarmy jsou pod palbou kritiky, protože tam chované ryby obsahují antibiotika a mluví se o špatných podmínkách chovu. Losos z této farmy je dokonce kvůli toxinům v krmivu chovaných lososů označovaný za jednu z nejtoxičtějších potravin, a dokonce je prý karcinogenní. 

Chovaný losos z akvakultury je však bohatší na tuk než divoký losos, a proto má více zdravých omega-3 mastných kyselin. Nejlepší je kupovat lososa z bio farmy. Ten má více prostoru k životu a v chovu je zakázáno používat hormony a léky. Malé množství pesticidů a těžkých kovů, jako je rtuť, olovo a kadmium, lze také nalézt v lososech chovaných na farmách. Tyto hodnoty jsou však hluboko pod zákonem povoleným limitem.  

Příprava lososa

Ať už na sushi nebo chlebu, tučné ryby můžete samozřejmě jíst i syrové. Ujistěte se však, že je čerstvý. Poznáte to tak, že losos nevoní rybinou, ale voní jako moře. Je důležité, aby nedošlo k přerušení chladicího řetězce. 

Losos chutná nejlépe, když ho orestujete čerstvý. K tomu si připravte pánev s trochou oleje a zahřejte ji na střední až vysokou úroveň. Filet z lososa s kůží osolte a přidejte do pánve. Poté počkejte, až bok ryby zbělá, osolte a otočte masou stranou. Nakonec lososa dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Na smažení nepoužívejte příliš mnoho oleje. Na jeden kousek stačí polévková lžíce oleje a je to mnohem zdravější než topit rybu v tuku.

Zdroj: www.fuersie.de/abnehmen/lachs-so-gesund-ist-der-beliebte-speisefisch-10622.html, www.whattoeat.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Mexické pozole

3h a 30min
(1 hlasů)

Dýňová polévka s mrkví a bramborem

35min
(2 hlasů)

Cuketové karbanátky

25min
(1 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba