Prostreno.cz

Léčbu otravného kašle urychlí med

Med snižuje intenzitu kašle a urychluje jeho léčbu. Jak to ale dělá, to se stále s jistotu neví! Pomáhá tento včelí produkt jen na kašel suchý, nebo je k užitku i při zahlenění? A jaký je nejlepší způsob jeho užívání?

Mít kašel, to je opravdové peklo. Budí ze spaní, mnohdy nejde zastavit a plíce z něj doslova bolí. Jeho příčiny jsou pak různé. Způsoben je totiž celou řadou faktorů, a to včetně bakteriálních a virových onemocnění, jako je například zápal plic, chřipka nebo obyčejné nachlazení. Často však doprovází také alergii, astma nebo pálení žáhy. Asi prvním léčebným prostředkem, k němuž se lidé obracejí, bývá čaj s medem. Je tento prastarý lidový lék ale opravdu účinný, nebo jde jen o placebo?

Medem se nic nezkazí

Med ve své podstatě není lékem na kašel, ale spíše prostředkem snižujícím jeho intenzitu, shodují se lékaři. Ačkoli se již mnohokrát prokázalo, že jeho složení omezuje záněty v dýchacích cestách a kašel tlumí, stále není jasné, jak přesně těchto účinků dosahuje. Některé hypotézy se ale soustředí na teorii, že ovlivňuje nervy zapojené do simulace kašle. Pomáhá stejně v případě toho suchého i vlhkého?

Přírodní medikament, který nedělá rozdíly

Prý ano, je tedy vhodné ho použít. Na suchý kašel prý zabírá na jedničku a navzdory své mazlavé konzistenci je účinný i při zahlenění, jak uvádí Světová zdravotnická organizace. Ta o medu smýšlí jako o spolehlivé potravině k léčbě infekcí dýchacích cest, která mírní i jejich podráždění, a to u dětí i dospělých.

Netrpte zbytečně, když nemusíte

Průměrný kašel trvá podle studie zveřejněné v magazínu Annals of Family Medicine zhruba 18 dní. Ovšem může přetrvávat i poté, co viróza odezní, upozorňují její autoři. To znamená, že čím déle med nasadíte, tím pro rychlejší rekonvalescenci lépe. A záleží nějak na tom, jak přesně ho budete konzumovat? Zřejmě ne, protože dosud neexistuje žádný výzkum, který by prokázal, že způsob, jakým ho užíváte, může zvýšit či snížit jeho účinnost. Je tedy asi úplně jedno, zda si medem ochutíte čaj, nebo ho budete jíst po lžičkách. Obojí by mělo fungovat stejně.

Zdroje: www.womenshealthmag.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3718232/, www.annfammed.org/content/11/1/5.full






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat