Prostreno.cz

Porouchané trávení může napravit mango

Nevolnost není jen nepříjemná, ale také zdraví škodlivá. Její prevencí i léčbou může být exotické mango, které navíc posiluje imunitu a neutralizuje volné radikály, ze kterých nic dobrého nekouká.

Potíže s trávením bohužel nejsou výjimečné, ale hodně běžné. Jejich nejčastější příčinou bývají naše špatné návyky, jako například příliš velké porce jídla nebo konzumace tučných, kořeněných a obtížně stravitelných pokrmů. Prsty v nich ale má i rychlé hltání, chronický stres a užívání některých léků. Trávení dokáže rozhodit také alkohol a infekce – kupříkladu chřipka. Že ta nevolnost zase přejde, proto z ní netřeba dělat drama? Myslet si to samozřejmě můžete, ale její následky si ponesete déle, než byste řekli.

Útok na nervy i imunitu

Ono totiž vůbec nejde jen o ten momentální pocit nepříjemného nepohodlí. Narušené fungování trávicího systému zhoršuje vstřebávání klíčových živin a oslabuje imunitu, přičemž zvyšuje i riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. Přímo souviset může i s psychickými obtížemi, neschopností zhubnout či kožními nemocemi. Jak dát trávení zase do pořádku a nastolit v něm harmonii? Jednoduchá rada zní – jezte častěji mango.

Ovoce, které léčí

Mango se pěstuje ve více než 100 zemí světa a patří mezi nejvyhledávanější druhy ovoce. A jeho pověst ho doslova předchází. Na seznamu jeho hlavních benefitů nechybí ani zmínka o tom, že je vynikajícím prostředkem pro zdraví celého trávicího traktu, protože obsahuje skupinu cenných enzymů zvaných amylázy. Ty bez obtíží rozkládají velké molekuly potravy a štěpí sacharidy. Mango je také báječným zdrojem vlákniny, proto předchází zácpě a průjmům, zatímco napomáhá detoxikaci. Poznatky studie zveřejněné v magazínu Molecular Nutrition & Food Research sdělují, že jeho pravidelná konzumace může porouchané trávení skutečně napravit! Ovšem ve hře jsou i další výhody. Odborníci jsou na základě svých četných výzkumů přesvědčení o tom, že mango omezuje pravděpodobnost diabetu, neutralizuje volné radikály a díky svému složení posiluje také imunitu.

Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33267887/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28821734/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29733520/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25210462/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33467139/, www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102670/nutrients





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat