Prostreno.cz

Parmazán je skvělým probiotikem

Sýr parmazán je základem italské kuchyně. Nejenže je sám o sobě vynikající, ale on i poskytuje celou řadu nutričních a zdravotních výhod! Víte, proč si jím posypat své oblíbené jídlo? Tyhle benefity vás nadchnou!

Parmazán i parmezán jsou české překlady pro Parmigiano Reggiano. Tento extra tvrdý sýr se vyrábí pouze v Itálii, a to za velmi přísných podmínek. První záznam o Parmigiano-Reggiano je již z roku 1254. Legenda praví, že asi před 900 lety jej vytvořili benediktinští mniši žijící v oblasti Parma-Reggio, když potřebovali najít způsob, jak prodloužit trvanlivost velkého množství mléka, které produkovali.

Parmezán zraje přibližně 24 měsíců, přičemž Evropská unie poskytla pravému parmazánu ochrannou známku, což v podstatě znamená, že pouze místa, která k tomu mají oprávnění, mohou svou verzi parmazánu deklarovat jako pravý parmazán. Ten má jedinečnou a silnou chuť, často popisovanou jako ostrou. Proč si ho zamilujete i vy?

Zasytí

Parmazán má velmi vysoký obsah bílkovin. Protein je klíčovou makroživinou, kterou naše tělo potřebuje k podpoře svalového růstu, regeneraci a zkrocení únavy. Díky bílkovinám se cítíme plnější, což může prospět lidem, kteří chtějí zhubnout.

Nezatěžuje trávení

Parmazán je oproti jiným sýrům snadněji stravitelný. Díky procesu zrání rozkládá své kaseinové bílkoviny, jež někteří lidé obtížně tráví.

Má působivý nutriční profil

Parmazán je nabitý životně důležitými minerály. Patří mezi ně draslík, hořčík, vápník, sodík a síra. Lidské tělo potřebuje tyto minerály ke správnému fungování a uvedený sýr by mohl být odpovědí na nedostatek živin z běžné stravy.

Dodává i omega-3 mastné kyseliny

Parmazán je také skvělým zdrojem omega-3. Omega-3 jsou skupinou kyselin, které si tělo samo nevyrábí, a proto je nutné přijímat je z jiných zdrojů. Nedostatečný příjem mastných kyselin je příčinou suché pokožky, únavy, špatné paměti, depresí, bolestí kloubů, problémů se zácpou a lámavých nehtů.

Poskytuje zdroj tuku

Tuky ve stravě jsou stále životně důležité a parmezán je slušným zdrojem dobrého typu tuku. Navíc má všestranné použití. Hodí se na noky, těstoviny, rizoto, zeleninové ragú i do pest. Také bývá neodmyslitelnou součástí passatelli, což jsou těstoviny vytvořené ze strouhanky, vajec, strouhaného parmazánu a v některých oblastech Itálie i citronu a muškátového oříšku. (Obvykle se vaří v kuřecím vývaru.)

Působí jako probiotikum

Celosvětově známý italský sýr patří mezi probiotika, která podporují dobré zdraví střev. Obecně se ví, že produkce dobrých bakterií ve střevech reguluje trávení. Tak dobrou chuť!

Zdroje: www.eatlikeanitalian.com, www.wikipedia.org, www.peteandeldas.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat