Prostreno.cz

Omezení přijmu soli se nedoporučuje všem

Sůl bychom prý měli výrazně omezit, protože její nadměrnou spotřebou hazardujeme se svým zdravím. Tedy, říkalo se to. Ale teď je možná všechno jinak!

Že je sůl nad zlato? Jak se to vezme. Cenným ochucovadlem bezesporu je, ovšem pouze v případě, že se to s ním nepřehání. To ale bohužel není náš případ, protože se držíme hesla, že čím více, tím lépe.

Co se řádně osolí, to chutná!

Konzumace nadměrného množství soli se už nějakou dobu dává do přímé souvislosti s vysokým krevním tlakem, který stojí v pozadí nemocí srdce a cév. Sůl také zvyšuje chuť k jídlu, proto nepřímo způsobuje nadváhu. Nemluvě o větší pravděpodobnosti osteoporózy, neboť sodík znemožňuje ukládání vápníku, což může postupem času vést k odbourávání kostní hmoty. Tato mnohdy zneužívaná kuchyňská ingredience podporuje i vznik otoků a ledvinových kamenů.

Na tohle všechno experti působící v americkém Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv upozorňují, proto spolu s dalšími s lékařskými autoritami doporučují, abychom denně nekonzumovali více než 2,3 gramu sodíku (1). Jaký je výsledek? Nulový, protože vysoké procento lidí tuto stanovenou dávku hodně překračuje. Je ale omezení sodíku opravdu tak nutné a žádoucí? To se také nedá tak úplně říct, protože některé jedince to může i zabít. A to doslova.

Srdce rádo slané?

Američtí vědci z Creighton University School of Medicine na základě své studie (2) zjistili, že výrazné omezení sodíku může ve skutečnosti vystavit pacienty trpící srdečními komplikacemi obrovskému nebezpečí, protože zvyšuje riziko předčasného úmrtí o celých 80 procent. Jinými slovy – v zásadě je to úplně kontraproduktivní. Mělo by se tedy solit ve velkém? Něco takového nevyvrací ani jistý průzkum z roku 2016, jehož závěry zveřejněné v magazínu International Journal of Epidemiology nenalezly žádný definitivní důkaz, že značné snížení soli má u zdravých i kardiologických pacientů extra srdeční výhody (3). Jdete teď s velkou chutí dosypat slánku? Aby se časem zase neukázalo, že si tím život zkracujete. Všichni víme, jak se vědecké názory neustále mění…

Zdroje: (1) www.fda.gov/food/food-additives-petitions/sodium-reduction, (2) www.acc.org/About-ACC/Press-Releases/2023/02/22/20/42/Too-Little-Sodium-Can-be-Harmful-to-Heart-Failure-Patients, (3) www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160218060735.htm





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat